Velg en side

Aktivitetskalender for Sande

Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

Vandring og samling

november 30 @ 18:00 - 20:00

Lokalhistoriker Lars Aaserud inviterer venner og venners venner til en liten historisk vandring  i Sande sentrum.  Få, om noen andre tettsteder har gjennomgått en så omfattende forandring som Sande.

Forstat til Øst-Berlin?  Nei, dette var Sande stasjon i 1980 årene hvor NSB lot bygninger forfalle og reduserte togavgangene på Vestfoldbanen.

I 1985 kollapset Hagabrua og det kunne virke som Sande sentrum en periode var i fritt fall.  Heldigvis var det noe som tok tak.  Ellen Stampe (bildet) sto i spissen for togstopp og brukte litt uttradisjonelle metoder for å få oppmerksomhet.

Sande stasjon 2023
Vi savner vel egentlig ikke det gamle slitne Sande sentrum, men kanskje venterværelse på jernbanestasjonen?  Den nye stasjonen er kald og trekkfull. Når kuldegradene kryper nedover og nordavinden herjer, er det ikke trivelig hvis toget er noen minutter forsinket.  Stasjonen har også fått kritikk for å være nærmest utilgjengelig for funksjonshemmede på vinterstid.

Pakkhuset og etterlatenskaper fra tida da Sande treslipere fikk tømmer gjnnom jernbanen. 

Selv med de få togene som gikk ble det plagsomme køer som buktet seg gjennom Sande på fredag- og søndag ettermiddag.  

Langs det lange gjerde mellom jernbanen og Nylinna rådet Burota. 

Etter at det endelig var gitt grønt lys for både ny dobbeltsporet jernbane og ny vei ble det en voldsom tautrekking med mange aktører på banen.  Det drøyeste var forslaget om den såkalte NSB-linjen hvor planene var å slå sammen både både veg og jernbane, noe som ville ha laget en drøyt 60 meters bariere gjennom bygda som jo ville utslettet Sande som det vi kjenner det.  Forlaget fikk massiv støtte fra Holmestrand OG av alle; Naturvernforbundet i Holmestrand.

Det ble ikke NSB-linjen, men Kombinasjonslinjen, og det ble bygget både dobbeltspor og ny E18, men på hver sine traseer.  Alikevel kan vi ikke si at jernbaneutbygging gikk “på skinner”.  Etter at anlegget sto nesten ferdig ble det ikke ferdigstilt pga av signalanlegg og pengemangel. 

Heldigvis vant fornuften  og kombinasjonslinjen fram og vi fikk etterhvert nytt torg og ny infrastruktur i sentrum,  og 25 millioner til “blanke ark og fargestifter” for å huse bomstasjonen i Kleiva og på Holm.  Les mer om ny jernbane og ny E18 her.

Bildet er fra juni 2004 da det nye torget ble åpnet med brask og bram, hvor rekord mange mennesker kranset det nyåpnede torget.  Hovedtaler var Lars Aaserud.

Lars skrev og framførte en fortelling han kalte Sannferdige Sandeanekdoter om torgets historie tonesatt av en trio  Bjørn Luksengaard, Hans K. Teien og Harald Rinde.

Foruten Sandeboka som ble utgitt i 2018 har han utgitt bøkene; Sande sportsklubb 100 år, i 2017, Sande kornmagasin 100 år,  i 2020 og Sande vannverk 100 år,  i 2022.   2020 fikk han den første kulturprisen i nye Holmestrand.

Mer om Sande sentrum og de harde 80-åra finner du på sandenett.no, klikk her. Mer om Sande fra 2006 her. 

Del dette:

Detaljer

Dato:
november 30
Tid
18:00 - 20:00