Velg en side

Tur til Husemyr og Knatten

Husemyr, eller Husmyr som mange sier,  er en liten kort avstikker fra Guriløkka, men vel verdt besøket.  Med støtte fra Fylkeskommunen Vestfold på 55.000 kroner og solid dugnadsinnsats av Sande historielag,  er de gamle husene,  hvor det ble tørket torv i gamle dager, satt i stand igjen.  Nå med nye tak.  Husene er solid tatt vare på og her kan man gå rundt kulturminnene og se hva de dreiv med i tidligere tider.  Området ligger idyllisk til og det er lett terreng.

Tekst og foto; Anders Aaserud

Med utgangspunkt ved Gurliløkka, som det nå er lov å kjøre bil til,  tar en til høyre for veien opp mot Munken, og noen hundre meter videre på traktorveien.

Her er det en bru over bekken.  På skiltet står det Husemyr og pil til høyre.  Det går også en sti til venstre som fører til Solbergsetra og Knatten.

Etter ytterligere noen hundre meter deler stien seg, men her er det også plassert et skilt med pil og teksten; Husemyr.

Etter noen hundre meter i en lett stigning kommer en til selve myra. Her er det jo myrlent og en skal ha gode tursko eller gummistøvler for ikke å bli våt.  Joggesko egner seg ikke her.

Kulturminnene på Husemyra er i god forfatning takket være Sande historielags innsats med restaureringen. Turen fra Guriløkka og til Husemyr er lett å gå og tar vel ikke mer enn ca 20 minutters pen gange.

Ta turen oppom Knatten og en rundtur om Solbergsetra

For de som ønsker seg en litt lengre tur er det bare å fortsette fra Husemyr. Det er nylig blitt ryddet og merket sti fra Husemyr og opp til Knatten, som er et flott utkikkspunkt 372 moh. Fra Knatten kan du se Sandebukta og videre utover fjorden.
Hjemturen kan en så legge om Solbergsetra. Fra Knatten mot Solbergsetra er det en fin sti som slynger seg nedover, gjennom tett barskog og over åpne områder.  Turen fra Knatten og ned til Guriløkka tar ca 30 til 45 minutter avhengig hvor sprek en er. Stien er jevn og fin uten særlig vanskelige partier.
Se kartet nederst på siden, her er strekningen tegnet inn med røde prikker. 

Utsikten fra Knatten er formidabel.  Og ta med kikkert, det er en fin opplevelse å se bygda gjennom en zoomlinse.

Guriløkka. For å komme seg til Guriløkka må en gå eller sykle de siste meterne når en har parkert like nedenfor oppkjørselen til Ødeskau gård.  Da kan man gå rett opp den bratte veien til Sandaker, eller ta den nye veien som ikke er like bratt og det er lettere å sykle. Se de alternative veiene med røde prikker.   Veien opp er i underkant av 2 km opp til Guriløkka.

Mange muligheter 
Med Guriløkka som utgangspunkt er det mange forskjellige turløyper en kan gå. En er til Husemyr, som omtalt her. En annen er til Knatten, som nylig er merket opp igjen.  Tur til Lille-Munken og Munken  er også er omtalt under Friluftsliv i denne nettsiden.
Ellers ligger jo hele veinettet på Vestskogen å venter på turgåere og syklister. Her snakker vi mange, mange mil med skogsbilveier.
Kartet er et skjermbilde fra norgeskart.no, en nettside som er vel verdt å besøke.

På kartet til høyre er det tegnet inn røde prikker som indikerer stiene og må bare sees på som antydninger.  Har man med kart med høy nok målestokk finner man stiene mer nøyaktig merket opp.

Kartet er et skjermbilde fra norgeskart.no, en utrolig flott nettsiden hvor en kan zoome ut og inn av kartet , og søke etter plasser.  Norgeskart har også en gratis kartapp som er veldig fin å ha i mobilen. Klikk her!

Del dette: