Torgåpning

Endelig, endelig ferdig!
Sande vil etter 23. oktober 2003 ikke være helt det samme som før.
Etter mange år med planlegging og bygging av nytt torg og ny infrastruktur i sentrum ble det den 23.oktober 2003 offisiell åpning av det nye torget. Med vaiende flagg på splitter nye flaggstenger ble det nesten 17. maistemning for de mange som var møtt fram til høytidelig åpning med tale av av ordfører og underholdning av forskjellige slag. Mange nye butikker som kranset torget denne dagen åpnet spent dørene for første gang.  Ville Sande tiltrekke seg flere handlende og få redusert handelslekkasjen til Drammen?  Mange trodde det og i lederen i lokalavisa sto det at Sande ikke ville bli det samme igjen etter denne åpningen . 
Entusiasmen var da også stor i handelsnæringen, noe som kom til uttrykk i lokalavisa hvor  det sto “Nordre Vestfolds nye handelssenter”  på en helside og på de ti neste sidene en tilbud på varer Sande ikke hadde opplevd tidligere.  Man trodde Sande med et slik bredt handelstilbud ville trekke til seg kunder som adri før, ikke bare fra Sandes da ca. 7-8000 innbyggere, men også fra omliggende områder som like gjerne kunne handle i Sande som til sine respektive sentra. Hof med sine 3-4000 innbyggere, kunne like gjerne dra til Sande som til Holmestrand, Folk på Bergeråsen kunne like gjerne dra til Sande som til Svelvik og de på Tuft i Skoger kunne dra til Sande istedenfor Drammen  – hvis det var bedre eller like bra tilbud i Sande. Totalt var det nå nesten dobbelt så mange potensielle kunder man kunne forvente til Sande hvis tilbudene var gode.
Det var også en redaksjonell dobbeltside i Sande Avis hvor et titalls mennesker ble intervjuet.  Alle var positive og delte ut flust med superlativer:  Ypperlig, kjempflott, kjempefint, helt topp osv.  Alle gledet seg over at torget var blitt ferdig og  at det var kommet flere butikker.

Det var en enorm forandring. Fra det nitriste og stadig mer slitne sentrummet som vi hadde levd med siden NSB la ned jernbanestasjonen i 1985, med pakkehuset og den gamle jernbanestasjonen i forfall , se bildet t.v., –
til en moderne sentrumskjerne med ryddige trafikkforhold, beplantning og til og med en scene med amfi. Da lederen for Senterpartiet den gang, Åslaug Haga var på besøk i forbindelse med valget i 2003 sa hun at Sande sentrum var et “stjerneeksempel på hvordan man kan lykkes i sentrumsutvikling”
La oss ikke glemme hvordan det var
Bildet t.v. viser trafikkforholdene slik de hadde vært i en årrekke med opp til 5 busser som kranglet seg ut og inn i “torget”.  Her hadde busspassasjerne ingen overbygg eller venteskur.  Skulle de på bussen måtte de stå å vente i all slags vær uten noe som helst ly for været.

Folkefest i juni 2004
Selv om den offisielle åpningen var i oktober 2003 ble det i  juni 2004 arrangert en storslått folkefest med snor-klipping, taler og underholdning.

Her foretar ordfører den gangen, Karl Einar Haslsestad , den høytidlige åpningen av det nye torget.

 Lars_torgopn_1080pxFolkefest  Etterpå ble det fest og hele bygda så ut til å ha kommet til åpningen.

Hvor mange som benket seg rundt det nye torget denne flotte junidagen er ikke godt å si, men det var mange. Lars Aaserud underholdt med egen tekst med Sande-anekdoter og  bl.a.  Ole Bolås bidro med musikk.

Folkefest1080px

Gylden anledning

Sjelden eller kanskje aldri har det vært så mange mennesker samlet i sentrum utenom 17. mai.  Det var smil og hyggelig samvær med flere generasjoner på Sandes nyåpnede midtpunkt.

Bildet over er Photshop-behandlet og “sløret” med hensikt.

 

 

Del dette: