Vikingfylket Vestfold
Vikinghistorie: Vestfold har en sterk tilknytning til vikingtiden, med arkeologiske funn som gravhauger, skipsgraver og andre kulturelle levninger fra denne epoken. Steder som Borrehaugene, en gravplass fra vikingtiden, er et betydningsfullt kulturelt og historisk sted i fylket.
Vikingmarkedet i Horten/Borre: Dette arrangementet tar besøkende tilbake til vikingtiden og finner sted ved Borrehaugene i regi av Borre Vikinglag. Les mer om Norges eldste og største vikinglag her. Vikingmarkedet inkluderer levende historieopptredener, håndverksdemonstrasjoner, vikingkampdemonstrasjoner, musikk, mat og drikke. Det er en flott mulighet for besøkende å lære mer om vikingkulturen og historien i området.
En godt besøkt nasjonalpark. Borrehaugene brukes i dag til rekreasjon og hygge, og er vel kanskje den nasjonalparken som har flest besøk gjennom året. Mange har med seg matkurv og slår seg ned i de flotte omgivelser og nyter tilværelsen, eller rusler gjennom parken med gravhaugene og de eldgamle eiketrærne.
Viking-markedet arrangeres hvert annet år og holder til rett ved Borrehaugene noe som gir arrangmentet en ekstra dimmensjon.
Fredfulle Borrehaugene, landets første nasjonalpark, med sine gravhauger og mange turstier. Her råder fred og fordragelighet og det gir ro i kropp og sjel å vandre rundt her.
Borrehaugene er også godt besøk på vinterhalvåret hvor barn og voksne aker på de enorme gravhaugene.
Annenhvert år arrangeres det Vikingmarked med Borre Vikinglag som arrangør. Dette er nordens største vikingmarked.
Vikingmarked 2024
Arrangementet har historie tilbake til 1994 og feiret i år 30 årsjubileum. Over 800 autentiske vikinger kom fra Polen og Danmark, Sverige og Irland, England, Norge og flere andre land. I løpet av tre dager, 5., 6. og 7. juli ble det handlet fra flere hundre boder, og vist fram mange forskjellige håndverk fra vikingtiden mens tusenvis, arrangøren regnet med 8000 tilskuere, ruslet omkring. Her fikk alle virkelig valuta for pengene.
Mange av bodene var i år ekstra forseggjorte og det ble demonstrert håndverksteknikker fra vikingtiden. På bildet ser vi en dreieskive hvor man kunne lag alt fra spisetallerkninger til håndtak til våpen. På videoen viser en gjeng som kaller seg Viken klyvelag prosessen for å få fra plank.
Håndverkstands viser hvor finurlig denne tida var og hvor oppfinnsomme meneskene på viking-tida var. Videoe viser hvordan man kunne dreie bruksgjenstander uten motor og elektrisitet, kun analoge metoder. Bildet til høyre viser fletting av tau med et sinnerikt redskap.
Bildene under viser farging av stoff og garn, en langdryg og møysommelig prosess. Bildet til høyre for fargingen viser tørking av fiskeskinn. Skinnet ble bukt til bl.a. lampeskjermer, se det lille barnet som blir løftet opp mot en lampe med fiskeskinn.
Håndverkskonkurranse ble publikumssuksess.
Håndverk var tema for Borrekaupangen 2024 og det ble arrangert en internasjonal håndverkskonkurranse. Ideen bak, sier Borre Vikinglag, var ønske om å synliggjøre den enorme jobben vikingmiljøet gjør for bevaring og videreføring av små, verneverdige håndverk og tradisjoner. Dette ble populært både blant publikum og håndverkere. 18 håndverkere deltok med til sammen 25 utmerkede gjenstander som ble utsatt for fagjuryens og publikums granskende blikk. Pris for beste rekonstruksjon ble tildelt Benthe Margrethe Skogsaas for hennes rekonstruksjon av brikkebånd «Oseberg 34D»
Pris for beste frie komposisjon ble tildelt Anders Helseth for hans «øks med pålagt fintsølv». Se bildet til høyre. Bildet over viser en vikingtid-håndverker fra Nederland, synes så vidt bak mannen i mørk jakke, med flott stand som mange stoppet ved.
I tillegg til alle håndverksstandene, og vikingenes overnattingstelt, var det i år enormt mange stand med salg av tidsriktige varer av forskjellig slag. På bildet vises små trebrikker med runeskrift inngravert. Det var også i år, selvsagt, bueskytter arena til glede for store og små.