Velg en side

Kjøkkenhager

Renessanse for kjøkkenhagen

I følge Kirsty Mckinnon i Bioforsk Økologisk finnes det rundt 1 million fritidshager her i landet, og over halvparten av alle norske familier har tilknytning til en hage enten rundt eget hus, hytte eller i en kolonihage. Det er beregnet at det dyrkbare småhagearealet utgjør omtrent 400 000 daa, noe som tilsvarer mellom 3-4000 middelstore norske gårdsbruk. For noen tiår siden ble det dyrket en betydelig mengde med mat på disse arealene.

 

Å dyrke grønnsaker, bær og frukt er lettere enn mange tror og det gir stor glede å se det vokse. Dessuten er det lett å dyrke økologisk når arealene ikke er så store.  I Sande har vi også enorme skogområder hvor det bare er å forsynes seg med bær og sopp.

Å dyrke sin egen mat gir økonomisk gevinst men også noe som er langt mer verdifullt og som vanskelig kan måles i kroner: Tilfredsstillelsen, den gode følelsen – dette har jeg produsert selv, jeg har fått god mosjon, plantene har ikke vært sprøytet med gift, de har fått naturgjødsel.

Jeg har samarbeidet med organismene i jorden, noen steg fra huset, og jeg kan rusle mellom grønnsaksengene; høste en fristende gylden squash under store grønne blader på komposthaugen, grave opp nok poteter og gulrøtter til middagen og en strak og strøken purre til squashretten. Plukke med noen kvaster med krydder som passer til dagens rett, f eks persille, merian, timian og kanskje en hvitløk? En knasende sprø isbergsalat og litt sukkererter, og hva mer? Jordbær til dessert!

Dyrk det – spis det

Når det gjelder hagen vår har det til nå først og fremst vært plen og prydbusker de fleste tenker på. Nå har trenden snudd mot mer spiselige planter.

Av Anders Aaserud

For ikke så veldig mange tiår siden dyrket man nytteplantersom poteter, gulrøtter, sukkererter og mange andre grønnsaker. Dette er nå i ferd med å komme tilbake. Interessen for småskala grønnsaks- dyrkning, eller kjøkken- hage har den siste tiden tatt seg kraftig opp. Det er enkelt og alle kan opp- arbeide en kjøkkenhage

og dyrke sine egne grønn- saker, bær og frukt. Eller bare en liten kasse med urter, gressløk eller en krukke med en tomatplante på verandaen eller bal- kongen.

Gleden ved å dyrke og høste
Gleden ved å høste en solmoden rød-orange tomat, kjenne lukten og smaken, klippe gressløk, eller urteplante er like stor og smaker og lukter like godt om man dyrker i mini- skala eller har en større kjøkkenhage å boltre seg på.

BARONIET I ROSENDAL har i mange år dyrket grønnsaker i egen kjøkkenhage. Alle urter og grønnsaker som dyrkes er økologisk mat og brukes dermed i matlagingen til serveringstedene ved Baroniet.

Del dette: