Velg en side

Sande Kunstforeningen  etablerer seg 

I november 1987 kunne Sande kunstforening invitere “alle kreative Sandebeboere”, som driver med tegning, maling, veving, fletting, sying, sveising m.m., som Einar Engebretsen sa i en notis lokalavisa, Sande Avis nr. 6 1987.  Illustrasjonen til “Vi kan det i Sande”  laget Einar Engebretsen i 1987 og  utstillingen ble en kjempsesuksess, både med antallet som deltok som utstillere og ikke minst publikumstilstrømmingen.  

En stigende interesse og stadig flere utøvere innen malerkunsten i Sande førte fram til at Sande kunstforening  ble etablert.  Mari Rinde, Einar Engebretsen, Kåre Lærum, Phøner og Bratland med flere var sentrale i starten og med ønske om et egnet utstillingslokal tok de kontakt med Kulturkontoret i Sande kommune.  Det fikk de i låven på Sande gamle Prestegård.  De fikk også bevilget en slump penger  og høsten 1985 ble det snekret og saget og hamret på dugnad.  De håpet at lokalet kunne stå ferdig i løpet av våren 1986.  Planene videre da var at man ønsket å åpne den første utstillingen med ca. 100 akvareller av den norsk-britiske kunsterinnen, Signe Strong.
Lokalene ville bli på ca. 120 kvadratmeter og mange så fram til et permanent utstillingsted.   – Et lokale med atmosfære, og lett tilgjengelig, ble det sagt.
Illustrasjone ble laget av Einar Engebretsen sammen med et innlegg i Sande Avis i 1985.

Lørdag 24. mai 1986 kunne Sande  kunstforening ønske velkommen til sine flotte lokaler i låven på Prestegårdsområet.  Her kom den ene kjente kunstneren etter den andre og publikum strømmet til.  Dette var populært.

Bildet t.v. er tatt noe senere, men ekteparet Astrid og Roar Phøner var aktive i kunstforeningen fra den spede start.

Dessverre ble utstillingslokalene for noen år siden stengt av branntekniske årsaker og Sande kunstforening sto plutselig uten lokaler. Sommeren 2020 ser det imidlertid til at klubben kan åpne lokalene igjen, hele låven har blitt pusset opp og brannvern er ivaretatt.

 

Del dette: