Øyevannsrunden

Et av de mest snøsikre områdene i vårt distrikt er Vestskauen og området har utviklet seg gjennom årene til å bli et fantastisk skiområdet som ikke ligger tilbake for noe.  Flotte løyper,  god oppmerking og spennende traseer.

Tekst og foto;  Anders Aaserud
ski_oyevannskippen
Praktfullt!  Selv om det til tider kan være problematisk med snø ned i bygda er det som regel fint skiføre på Vestskauen.  Bildet er tatt like sør for Laukollmyr og vi ser løypene som går over Øyevannskippen, som det står i kommunens kart, og videre sørover mot Øyevannet.

Veien opp til Montebello arena
For å komme opp til denne herligheten må en kjøre vestover fra Sande sentrum, først Dygata som går over i Kalmoveien, forbi Holst og videre under nye E18,  et par hundre meter oppover skiller veien seg i to.  Ta til høyre og følg Kalmoveien forbi bomstasjonen, og videre noen kilometer oppover til det  som er blitt hetende Montebello arena.  Det er ca. 9 km fra Sande sentrum. Her er det blitt store parkeringsområder med plass til flere hundre biler, noe som trengs under Montebellorennene.  På en vanlig helg er det greit med plass, selv om besøkende de siste årene har mangedobblet seg.

Steinmyr neste
steinmyr_skiltFra parkeringsplassen som ligger på ca. 350 moh,  er det ca 20 minutters pen skigange opp til Steinmyr som ligger på 440 moh, iflg. kommunens kart som man finner på deres webside:
https://www.sande-ve.kommune.no . Klikk så på kart og velg Enkel kartløsning.  Dette er et veldig fint og detaljert kart som det er smart å kikke på og gjøre seg kjent med terrenget før man går på tur.  Det gjelder jo alle turer, selvsagt.
Vel oppe på Steinmyr finnes et detaljert  kart over området og skilt som forteller hvor lange de forskjellige traseene er, både for vinter- og sommertur-gåere. Blå prikkede løyper for skiløyper, gul for sykkler og rød for fotturer.   Utkikkspunkter, bade-plasser m.m. er også med. Her kan man orientere seg  og det er flere traseer å velge på vinterstid  foruten Øyevannsrunden når snøforholdene tillater det og løypene er kjørt opp med preparerings-maskinen.
ski_kart

 

 

Oppe på Steinmyr kan man velge om man vil gå til høyre eller venstre når det gjelder Øyevannsrunden.  Den er på 9 km, men relativt lett å gå.  Undertegnede føler det er mest naturlig å ta til venstre ved Steinmyr og “følge klokka”, men det er selvsagt mulig, og like fin opplevelse å gå til høyre.  Jeg begynner imidlertid fra Steinmyr og går altså til venstre.  Her er det oppoverbakke et stykke før det går nedover mot Store Gjøranvann.  Løypa går så langs vannet før det går oppover igjen og man har Store Øyevannet til høyre, skog hindrer utsikten ned på vannet.  Videre er det nå et slett og fint parti over myrene, som iflg. kommunekartet heter Øyevannskippen før man kommer ned på Laukollmyr.
skitur1-2
Går man til venstre ved Steinmyr er det først oppover noen hundre meter, før det går nedover mot Store Jøranvann.
ski_kryss_oyev
Her ved Store Jøranvann går Øyevannsrunden-løypa til høyere når man kommer fra Steinmyr.  Ved å ta til venstre går løypa mot Presteseteråsen og ender rett vest for Prestevann.  Ønsker man å følge Øyevannsrunden velger man altså å gå til høyre, langs nordenden på Jørannvann, så en slakk oppoverbakke før man passerer myrene som kalles Øyevannskippen før Laukollmyr.  Løypa har også enkelte år fulgt skogsbilveien fram til Laukollmyr hvis det er for bløtt over myrene.  På kartet som står på Steinmyr,  følger den blå prikkede linja den gule, dvs. sykkeltraseen, altså følger skiløypa skogsbilveien.  Dette gjelder kun noen få hundre meter.
Ved Laukollmyr skiller løypa seg igjen, til venstre går det mot Konnerud, til høyre Øyevannsrunden.  Denne løypa går så over Laukollmyrene mot Vesle Øyevann.
skitur_2_hund

Her skiller løypa seg igjen et stykke før Vesle Øyevann og går til venstre og tar en større sløyfe rundt Vesle Øyevann.  Den nye runden rundt Vesle Øyevann er relativet kuppert, men ikke avskrekkende og artig for de som liker litt “berg og dalbane”.
Tidligere gikk hovedløypa over Vesle Øyevann,bildet over,  men ble altså utvidet i en sløyfe rundt dette vannet.  Løypa er fortsatt merket til høyre over Vesle Øyevann ved dette skiltet, men her må man være sikker på at isen holder før man krysser.
Hovedløypa runder vannet og kommer inn på den gamle traseen ved Vesle Øyevann og går så ganske bratt opp mot skogsbilveien som fører ned mot Skogssetra.  Her går så løypa slagt nedover og det er en sann fryd og stå i de fine trikkeskinnene og suse nedover.
Løypa som følger skogsbilveien helt ned til veiskillet ved bekken ved Skogssetra, hvor veien/løypa deler seg og en mulighet er å gå til venstre, hvis snøforholdene tillater det, og følge en annen trase over myrene ved Kjellbu og Gransnarås, (iflg kommunens kart),og  som ender litt i overkant av parkeringsplassen på Montebello arena.  Løypa til høyre ved vegskillet ved Skogssetra går tilbake til Steinmyr og videre ned til parkeringsplassen.  Begge traseene har fine utforbakker uten å være for bratte.

 

 

Del dette: