Velg en side

Ski

Fritjof Nansen om skiløping:
Intet hærder musklerne og gjør legemet kraftigt og spændstigt som den, intet gir snarraadighed og behændighed bedre end den, intet hærder viljen og gjør sindet saa friskt som skiløbningen. Kan der tænkes noget sundere og renere end paa en frisk vinterdag at faa skierne under fødderne og stryge tilskogs? Kan der tænkes noget finere og ædlere end vor nordiske natur, naar sneen ligger alendyb, drysset blød og hvid udover skog og aaser?

Om dette er holdninge til folk flest i dag kan vel diskuteres, men i Sande har vi vært heldige med akkurat denne muligheten.  Den høye beliggenheten, flotte skogsbilveier og ikke minst dyktig folk som har skapt det som i dag heter Montebello areana med lysløype og en flott skiløype rundt Øyevannet på Vestskogen.

Mest snø i Sande

I januar 1991 kunne Sande Avis fortelle sine abonnenter at det var mest snø i Sande, sammenlignet med Hemsedal som hadde 40 cm, Geilo som hadde 60 cm,  og Norefjell såvidt nok til at slalomløypene kunne åpne, mens Sande kunne vise til hele 100 cm på Vestskauen. Årsaken til at det er så snøsikkert på Vestskauen er høyden over havet og gode klimatiske forhold.  På parkeringsplassen ved Lavvannsmyr er det hele 360 moh, og det går raskt opp til 400 – og over 500 moh.  Presteslettås ligger på over 560.

Her ser vi at det er hele 160 cm snø som vises på snømåleren som er plassert rett ovenfor Steinmyr på Vestskogen, ca. 15 – 20 minutter rolig skigang fra parkeringsplassen.  Sande har et stort løypenett, spesielt på Vestskogen.  Når alle løypene er oppkjørt er det hele 6 mil løyper som også går videre mot Konnerud og Drammen.

Snøsikkert og et variert og spennende terreng, samt ypperlige preparerte løyper gjør Vestskauen til et av de beste skiområdene på vår kant av landet.

Også på Østskogen er det på gode snøvintre flotte skiløyper, bildet over viser et populært treffpunkt, Svartevannshytta.

Men la oss ikke bare begrense oss til oppkjørte løyper.  Her er mer enn nok av spennende og utfordrende terreng.   Alle som gidder å klatre opp får betalt når man kjører nedover  igjen. Her kan “Sondre” boltre seg.

Del dette: