Velg en side

Sykkeltur fra Horten til Åsgårdstrand

Denne sykkelstien langs sjøen sies å være en av landets flotteste.  Strekningen Horten til Åsgårdstrand er veldig lett og her trenger man kun å kunne sykle.  Vi har tatt utgangspunkt i at man starter sykkelturen omtrent ved fergeleiet i Horten.

Først kommer man til Strandparken som er blitt et flott bo-område med egen strand og båthavn.  Så kommer campingplassen Rørestranda, bildet over.  Her sykler man i åpent landskap.  Det er først etter man har passert Langgrunn og det nye anlegget til Sjøredningsskolen at stien begynner å bli artig å sykle.

Sykkelstien fra Horten til Åsgårdstrand, eller omvendt, kanskje tur – retur,  bukter seg langs sjøen hele veien og er veldig artig å sykle.  Her er det kultur og historie, og en idyll fra start til mål.  Sykkelturen tar ca. 35 – 40 minutter dene ene veien, men det er lite eller ingen bakker og strekningen er lett å sykle.

Hvis du starter fra Redningsskjøyta ved Noahus, hvor det er en stor parkeringsplass og et fint utgangspunkt for tur retur Horten – Åsgårdstrand på sykkel kommer du til dette skiltet når du nærmer deg Borrehaugane. 

Mektige Borrehaugene, Norges første nasjonalpark kjører du gjennom etter noen minutter.

Her er en artig gjeng, norsk spelsau,  som slapper av i den store innhegningen ved Borrehaugene.  Her går de hele sommeren og holder kulturlandskapet i fin stand, og ikke minst skaper stemning med sin interne kommunikasjon.

Etter å ha passert Steinbrygga og Borre familie camping kommer du til Faugstad, nordens største sammenhengene askeskog.  Det er satt opp en plakat som forteller litt om skogen og bruken av ask fra Norrøn mytologi. Ask har en sentral plass som verdens treet, gudenes tuntre, Yggdrasil. De første menneskene i Norrøn mytolog var som kjent Ask og Embla, henholdsvis fra ask- og almetreet.

Sykkelturen går delevis gjennom store trær,  og strand med bugnende Klitteroser med blomster og nyper. 

Tradisjonsrik strekning.  Turperle, også for over 100 år siden.  Maler Hans Heyerdahl malte kyststien i Åsgårdstrand  i 1890-årene.  Landeveien er navnet på maleriet.
Appropos kunst.  Når man kommer til Åsgårdstrand må en jo bortom Munchs hus – før en tar en velfortjent pause, og kanskje bevilger seg en is ved den hyggelige kiosken ved båthavnen.

.

Så var det returen, ingen bratte oppover- eller nedoverbakker, bare fin sykkelsti rett fram.

Avslutt den fine sykkeldagen med reker.
Når du er ferdig med sykkelturen og vel tilbake i Horten kan du kjøpe ferske reker på kaia, her ligger reketråleren Karen Margrete med nytrekte superferske reker til 100 kroner literen!

Ikke alle kystbyer kan tilby ferske reker på brygga som Horten.  Dette er blitt kjempepopulært og når reketråleren legger til kai, er det ofte kø, men vi har aldri opplevd at det har vært utsolgt.
Åpningstidene til reketråleren finner du på Facebook under navnet Karen Margrete.

God tur!

Flere turbeskrivelser, klikk her. Til forsiden klikk her.

Del dette: