Velg en side

Badeplasser i Sande

          Sjekk badetemperaturene på yr.no!

Sande har en av Vestfolds lengste kystlinjer og mange flotte badeplasser.

Vi vil her presentere noen av de mest brukte badeplassene,  og de som presenteres først er de som ligger ved sjøen.  Under denne gruppen presenterer vi badeplasser ved ferskvann.

Ferskvann eller saltvann, vi har nok å velge i.  Bildet over t.v. er Kalmovannet sett fra LilleMunken, bildet over er fra Bjerkøymoloen med omliggende øyer.  Sande kan med rette kalle seg et sommerparadis, med milevis av strender og mange idylliske øyer. Både på Vestskauen og Østskauen er det fine vann å bade i, eller fiske, eller kanskje en kanotur.  Både østsiden- og vestsiden av Sandebukta byr på utallige flotte badeplasser.  Kartet under er hentet fra Norgeskart og hver badeplass er så merket med en rød runding og et rødt tall.  Tallet er på hver av beskrivelsene nedenfor og viser hvor badeplassene ligger.

Sandebuktas østside

Kverntangen. Nr. 1 på kartet.
Helt innerst i Sandebuktas ligger Kverntangen som er et flott område. Det er også toalett på området.  Hovedparkeringen er ved Fremad, forsamlingshus.  Det er HC-parkering ved badeplassen.  Området er mye brukt. Her er både svaberg hvor man kan stupe rett uti sjøen, og en trapp opp fra vannet.  Det er også en barnevennlig langgrunnet sandstrand.

Nordre Jarlsberg Brygge, nr. 2 på kartet. er blitt en populær badeplass, kanskje først og fremst for ungdom, men også for barnefamilier.  Det er en fin sandstrand og mange lekeapparater for barn.  Det er også toalett like i nærheten.  Når du parkerer på Nordre Jarlsberg Brygges område, husk å betale for parkering!

Her var for ikke så mange år siden produksjonsområde for Sande Paper Mill, nå en flott badestrand og lekeapparater for barn. Helt bak sees den sørligste stranda på området.  For å komme dit må en gå over svabergene til venstre.

Steinbrygga, nr. 3 på kartet.  Bildet over er fra “Steinbrygga”, rett sør for en større båtplass og det som tidligere var  Sandokiosken.  Her er det også parkeringsmuligheter noen hundre meter fra stranda, men de fleste ser ut til å krongle seg til å parkere langs veien og så tett opp til stranda som mulig.  Ved Steinbrygga, eller Bekkestranda, som mange kaller badeplassen er det også toalett, men det ligger nå ca 60 meter nord for plassen, i nærheten til båtbryggeanlegget. 

Pukkverket, nr. 4 på kartet.Bildet over. Pukkverket ligger mellom Steinbrygga og Sandobrygga. Her er det en liten strand på nordsiden av området som i tidligere tider var en brygge hvor lastebåter hentet pukk.  I dag er det en mye brukt fiskeplass og en badeplass. Dette er ikke en offisiell badeplass så vidt vi vet, og med endring av driften i pukkverket kan det ha blitt forandringer, men så langt har vi ikke hørt at det ikke er badeplass lenger.

Bildet til venstre: Sandobrygga, nr. 5 på kartet. Her er en liten idyllisk badeplass som brukes av lokalbefolkningen og hyttefolk i området. Området er privat og det må antageligvis avtales mht parkering. Rett ut for den store steinbrygga ligger Kommersøya. 

Nesten hele strekningen på østsiden er det mulig å følge den idylliske kyststien. Det beste strekningen begynner ved Bjerkøymoloen. Her kan man gå helt til Berger, uten å måtte krysse riksveien. 

Buene, nr. 6 på kartet.. Ved siden av å være et kulturminne med gamle sjø- og redskapsbuer er det også bademuligheter, det er langgrundt og egner seg  for barn.  Svabergene er fine å ligge å sole seg på.  Vegen ned er stengt med bom og de som ikke er hytteeier eller fastboende med nøkkel må parkere ved gamle Vammen skole, nå barnehage.  Her er det god plass, i alle fall på lørdager og søndager.  Herfra er det en hyggellig spasertur på noen minutter bort til buene.

Hagasand, nr. 7 på kartet, er kanskje Sandes fineste strand, lang med fin sand.  Det er ganske langgrundt og egner seg ypperlig for barn og famlier.  Du tar av fra riksvei 319 rett etter Mørkasel, og kjører ned Hagasandeveien og nesten ned til sjøen. Her er det en parkeringsplass i enden av veien ned og det blir en kort vei til stranda. Det er badeplattform for HC og toalett for HC.  Stranda ligger sør/østvendt og det blir veldig skrå sol på ettermiddagen, så den er best på formiddagen.

Sandviken, nr. 8 på kartet, er også en lekker badeplass og har en bedre vinkling mot sola enn Hagasand.   Her er det fin sandstrand, HC-toalett,  parkering et lite stykke unna, ca 150 meter å gå.  Sandeviken og Hagasand kan en også nå ved å gå Kyststien.

Bildene over og t.v.: Leinastranda, nr. 9 på kartet, ligger jo ikke i Sande, men på Berger i Svelvik.  Den er utrolig flott og med en,  i alle fall en optisk følelse av å se hav og himmel møtes.  Det er også fin sand der.  Litt kronglete å komme ned til stranda, men ikke uoverkommerlig for de fleste.  Man må imidlertid parkere et stykke unna, f.eks ved Berger idrettsbane.  Herfra er det ca 10 minutter i fint terreng fram til en steinete bratt sti ned til stranda.  Man kan også nå stranda ved å gå kyststien fra Snde. 

Sandebuktas vestside

Holmsåsen. På Sandebuktas vestside er det også mange fine badeplasser, med Holmsåsen som den mest besøkte.  Men det er også flere små og veldig lokale bademuligheter utover mot Øgarden.

Holmsåsen, nr. 10 på kartet, var i 60, 70 og 80-årene Sandes mest besøkte badeplasser, spesielt av ungdom. I dag er det familiecampingplass, men bademulighetene er der fortsatt.

Holmsåsen var i mange tiår bygdas mest besøkte badestrand.  Bildet til venstre er fra 1946 og viser blant andre foreldre til undertegnede, den flotte jenta forran i bildet og mannen med klokke rett bak.   Bildet til høyre er fra 60-tallet.  Fortsatt populær badestrand.  Begge bildene er fra Sande historielag.

Bildene over er fra juni 2022.  Nå er det en campingvognplass og få er ute å bader, i alle fall midt i uka.

Huset over var kiosken over alle kiosker i 60-årene.  Her ble det solgt is, solo og cola, og ikke minst, her lå de siste Beatles- og Rolling Stones platene klare på Jukeboxen.

Skjervika, nr. 11 på kartet. Sandes nyeste offisielle bade- og strandområde bak i bildet.  Av en eller annen grunn ble området kjøpt av penger gitt av regjeringen for noen år siden, mottoet var å få stranda tilbake til folket.  Se fjellknausen i midten av bildet, over båtplassene.   Det er bare det at det ikke er noe strand på området.  Det er imidlertid en brygge man kan bade fra.  Her er det også montert et stupebrett.

Det er også endel badeplasser sør for overnevnte, men her har vi foreløpig ikke bilder fra.

Badeplasser ved ferskvann

Kalmovann, nr. 12 og 13 på kartet.

Bildet over og til v. Kalmovannet er  mye brukt til badeutflukter og det finnes flere flotte plasser hvor en kan få dukket seg.

For å komme seg opp til denne idyllen må en passere bommen på Vestskogen og kjøre et par kilometer oppover.  Her er det en ganske stor parkeringsplass. Fra denne og opp til Kalmovannet er det en bred og fin sti, men passer nok ikke rullestoler og barnevogner.  Etter ti minutters gange er du oppe.

På sørenden er det svaberg som går langt ut i vannet og som er fine for barn i og med det er så grundt.  Men i nordenden er det også flott å bade.  Her er det brådypt og en kan stupe rett uti.

Suluvann

Suluvann er et enormt stort skogsvann og egner seg både som badeplass, fiskevann, kanopadling og robåter.
Hvor badeplassene er her er jeg ikke helt sikker på, men de som er kjent vet hvor de finnes langs det store vannet. 

 

Andre badeplasser

Det finnes sikkert en rekke andre steder å bade langs vår lange kystlinje, eller i små og store ferskvann på øst- og vestskogen, eller langs elver og bekker.  Som f.eks denne eksotiske kulpen langt inne på vestskogen. Bildet under.   Passer som en forfriskende dusj på en varm sommerdag.

Del dette: