Tur rundt Kalmovannet

Lett tur rundt Kalmovannet

Dette er en veldig lett og grei tur som ikke krever all verden av turgåeren.
Tekst og foto Anders Aaserud

Følg elveveien forbi Kalmogården, den siste gården før bompengeplassen som nå er blitt automatisert, og man kan betale enkelttur med vanlig bankkort, eller man kan kjøpe helsårskort i resepsjonen i Sande kommune.   Videre er det  ca. 1 km opp til parkeringsplassen, den første man kommer til, her er det også en oppslagstavle.  Opp til Kalmovannet  er det ca 10 min gange opp en slak stigning.  Da kommer man opp på sydsiden av Kalmovannet med to demninger og flere fine rastepalsser med bord og benker. Her er det mange som bader i sommerhalvåret.

Kalmoevndemn

Vi har valgt å gå mot klokka når vi skal gå rundt vannet og tar da  til høyre forbi demningen. Her er det litt myrlent i begynnelsen, men det blir bedre etterhvert og stien er bred og fin.  Hele veien skimtes vannet til venstre og det ligger flere hytter på høyre side.  Etter noen minutter kommer en til nordenden som også har en fin badeplass og faktisk et stupebrett som er satt opp av entusiastiske hyttefolk.  Her er det vanlig å raste og bade og sole seg. En idyllisk plass.  Stien runder nordenden og peker så sydover.  Etter noehundre meter på en bred og fin sti langs vannet kommer man inn i litt ulent terreng i starten med en liten stigning, men så flater stien ut og går forbi noen hytter før en må passerer en bekk.  Her er det laget en fin bro over Astabekken som den er blitt kalt. Se bildet under.
Så passerer man noen ti-metere med tett barskog før en kommer opp på en steinete sti hvor en har fin utsikt ned på vannet.  Etter noen hundre meter er man tilbake til demningene på sørenden av vannet og veien ned til parkeringsplassen.  Hele turen ta ca 30 minutter.

Kalmovannet er en perle av et skogstjern med en fin sti rundt hele vannet og det er også mange fine badeplasser.  Bildet under er tatt fra Lillemunken.

Kalmov.m:blaaner

 

Del dette: