Tur til Høgåsen

En tur til Høgåsen er vel verdt strevet, her er det et nydelig terreng og en fantastisk utsikt over Sandebukta og Oslofjorden.

Tekst og foto:  Anders Aaserud

Hoegaas vardePå den flate toppartiet er det en liten varde, her kan man spise matpakka og sitte å nyte utsikten over terrenget rundt som består av lave og krokete furuer og svaberg,  og Sandebukta og så langt øyet rekker.

Start fra parkeringsplassen nedenfor Seterdammen
Den letteste strekningen opp til Høgåsen er antagelig å gå fra Seterdammen på Berger. Her er det skogsbilvei fram til enden av Blindevann. Litt før man kommer fram til Blindevannet står det et skilt som peker oppover til høyre.   Herfra  er det iflg. skiltet ca. 2 km til Høgåsen.  Det er også en sti som går fra parkerings-plassen ved Blindevannet når man kjører opp fra Sando,  men denne er nok litt mer kronglete. Hvis vi tar utgangspunkt i Seterdammen og går skogsbilveien opp til sklitet i enden av Blindevannet er dette ca. 15 minutters pen gange.  Etter å ha tatt av til høyre ved skiltet er det lange strekninger med fin sti og lett å gå.

Etterhvert blir stien langt mer utfordrende, og enkelte steder er det ganske bratt, men ikke værre enn at en med normal kondis og kroppsføring klarer det fint.

Enelte steder er det sprayet orange piler på trær og steiner, antagelig gjort i forbindelse med et eller annet løp og det virker litt overdrevet og passer ikke på en tursti.
Før man kommer opp på platået er det ganske bratt og det er smart å bruke staver for de som ikke er topptrente.
Det kuperte og tildels bratte terrenget gjør at en bruker litt mer tid på de to kilometerne enn om det var på skogsbilveien, men vel oppe får en som sagt belønning for strevet.  Her er det en nærmest 180 graders panoramautsikt  over Sandsebukta og Oslofjorden.  På klare dager er det mulig å se langt, så ta med kikkert.  Rett fram ligger Horten og bak sees Bastøy.  Bak og i horisonten skimtes Bolærne.

HoeggaasHavuts

God tur!

Del dette: