Velg en side

Vinterturer

Vinteren i Sande skiller seg om mulig enda mer ut enn sommeren i Sande, eller?  Vi kan i allefall være enige om at alle fire sesongene er helt topp.  Sande ligger i et usedvanlig gjestmildt område med gjennomgående behagelig klima.  Om det skulle være en vinter med lite snø i lavlandet er det ganske snøsikkert i høyden. Vi snakker i første omgang om Vestskogen.  Her et idyllisk parti i Øyvanns-runden.  Les mer. 

Med god snødybde på Steinmyr, bildet ble tatt i 2019, men det er også bra i januar 2021,  med et løypenett på milelange skogsbilveier med “trikkeskinneløyper” som holdes vedlike gjennom hele sesongen.

Montebello Arena, suksess men trafikale utfordringer

Parkeringskapasitet fikk testet seg i nyttårshelgen, over 550 biler ble det registret søndag, 3. januar,

Montebello Areana har de siste årene blitt en veldig fin skiarena, med en flott lysløype tett på parkeringsplassen og som utgangspunkt til et fantastisk løypenett som ligger på drøyt 450 moh. og snøsikker som få steder i distriktet.
Løypene er utbedret fra parkeringsplassen og opp til Steinmyr der trasseen møter en bred skogsbilvei. Det er nå så brede løyper  at det går ann å skøyte hele veien og legge spor på begge sider av trasseen.  Et virkelig førstklasses anlegg med mil etter mil med flotte spor og fine forhold.  Ikke rart at mange søker seg til Montebello Arena når det ellers i distriktet er dårlige, eller ingen skimuligheter.
Baksiden på medaljen er at det i helgene blir lange køer ved bommen som står rett ovenfor Kalmoegården, både oppover og nedover.  Det ble så ille at medlemmer i idrettslaget, Sande sportsklubb, tok det skrittet å stå vakt ved bommen og regulerte kjøringen slik at køene ikke ble for lange.  Problemet ble behørig belyst i lokalavisa, Sande Avis.

Kø oppover og kø nedover, men etterhvert tror man at trykket vil gi seg. 
Sande Avise kunne på nettsiden sin den 4. januar fortelle at det på søndag den 3. januar var over 550 passeringer en vei ved bommen.  Mandag var det over 100 passeringer en vei før klokken 14.
I dag, 2023,  er dette i stor grad rettet opp i og med det nå er blitt en ekstra bom, slik at opp og ned-trafikken flyter bedre, samt at veien er ytterlig utbedret.

Flere har nå foreslått en ekstra bom og landbrukssjef i kommunen, tidligere skogsbestyrer i Sande i mange år, Bjørn Elnan sier han har vurdert det men på grunn av kostnadene ble det ikke gjort. – Mange tror at inntektene fra bomstasjonen er den “rene gullgruven”,  men sannheten er at det er store kostnader med brøyting og vedlikehold, og strekningen har gått med underskudd de siste årene, sa han til lokalkavisa.
Litt utover i sesongen, når andre klubber og foreninger har fått kjørt opp lokale løyper regner man med at det blir mindre trafikk.

Frivillige har brukt mange timer på å holde løypene ved like og fjerne trær som har falt over sporene.  Mye og våt snø på kort tid har gitt noen spesielle utfordringer. Mange trær har gitt etter for den tunge snøen og veltet over løypene.  Her har de  måtte  kappe og rydde unna flere ti-talls trær på bare en kilometer, før løypemaskinen kunne kjøre.

Tønsbergs Blad skriver: Det er nesten uvirkelig. I lavlandet i Vestfold har regnet plasket ned i store mengder julen igjennom. Men på under en times kjøretur fra det meste av gamlefylket finner du vinteridyll med trær som er pakket inn i hvit pyjamas”.

Kart over endel av løypene på Vestskauen, lastet ned fra Norgeskart.  Ikke alle trasseene er kjørt med løypemaskin, så sjekk med Turløyper Vestskauen på Facebook hvor det er mulig å gå.

Del dette: