Velg en side

Tur til Røysjø, til fots og på sykkel

Røysjø-marka er et flott turområde som mange har et forhold til.  Ikke så rart,  for området kan nås fra mange forskjellig hold og er nærområdet både for deler av Drammen, Svelvik og  Sande.  Se kartet nederst på siden.  Klikk her.

Utgangspunktet for denne beskrivelsen til Røysjø til fots,  er å kjøre opp Lysdalen og parkerte oppe ved Snokopp.  Her går stien gjennom et idyllisk tun og videre oppover.  Stien er bred og fin å gå, men ganske bratt i starten.  Etter noen hundre meter går stien over i skogsbilvei og forbi Røysjø vannverket. 

Etter å ha passert vannverksbygningen krysses skogsbilveien som kommer fra Skoger,  og videre

oppover stien som vist i bildet over.  Denne stien fører deg videre oppover i Steinkleiva.  

Når du føler du har gått lengre enn langt er det fint å skimte målet, Røysjø,  gjennom skogen.

Sykkel er helt suverent på så fine skogsbilveier som det er i Røysjømarka.  Veien slynger seg rundt flere vann og ender opp på sydenden av Røysjø.

Nordfra: Hit, men ikke lenger!  Du kan kjøre bil opp til en romslig parkeringsplass.  Ta til høyre, eller hvis du kommer fra nord, til venstre ved Tufthagen opp Lerpeveien noen hundre meter og så til høyre, følg skiltet;  Røysjø.  Fra bommen og innover er det sykkel som gjelder.

Etter en drøy kilometer kommer du til denne stien hvor man kan gå rett opp til Røysjø, sykkel egner seg ikke her.  Men det er sykkeltur vi skal på nå og veien videre går nå forbi Vannverksanlegget på høyre side, så en lang, ikke så bratt stigning, før det går nedover igjen forbi Veslevannet. 

Rett etter å ha passert Veslevannet kommer du til sydenden av Langevann.  Her er det gammel demning hvor vannet sildrer over på den ene siden og går i rør under veien og videre nedover mot Nordre Toresvann.

Veien videre er lett oppover før det bærer bratt nedover.  Her deler veien seg og du skal holde til venstre hvis du ønsker å komme til Røysjø.
Veien til høyre går videre nedover mot Blindevannet ser det ut til på kartet.

Den fine skogsbilveien ender ved Kringla.  Her står det et skilt som viser alternative stier.  Fra dette skiltet er det sti som det er ok å sykkle på et stykke, før det blir ganske steinete, det beste er nok å fortsette ned til vannet til fots.

Røysjø er drikkevannet til ca 15000 mennesker og det er forbudt å bade, padle, ro, eller slå leir i hele området.  Det gjelder flere vann så det er greit å stoppe opp ved denne deminingen og orientere seg. 

Kart over Røysjømarka. Kartet  er et skjermbilde av norgeskart.no

Sykkel er helt genialt som framkomstmiddel på skogbilveiene vi har på begge sider av Sandedalen, mange, mange mil med flotte veier.  På denne måten kommer man seg over mye lengre strekninger, samtidig som du hører vinden suset i trærne, bekker som sildrer og fuglene som kvitrer.  Du lukter nyhugget tømmer og nyter synest av det flotte terrenget.  Noe for alle sanser altså.

God tur!

 

Røysjømarka er et flott turområdet med uttallige stier og veier, gamle kulturminnner, som det står endel om på Facebook-siden til På tur i Sande.  Kartet over er et skjermbilde av norgeskart.no og de røde prikkene viser gåturen fra Lysdalen.  De grønne prikkene går fra bommen på Skoger og følger skogsbilveien som slynger seg rundt i landskapet og ender på syd-østenden av Røysjø.

Del dette: