Kulturfylket Vestfold
Vestfold er Norges minste fylke, men ledende på kultur og historie med sin vikinghistorie og kunst- og kulturinstitusjoner. Vestfold er også en populær ferie-destinasjon med en lang kystlinje og utallige badeplasser, ufattelig mange hytter, hoteller og campingplasser.

Den gamle og høyst analoge fyrlykta på Tjøme er vel selve symbolet på det eksotiske Vestfold som i høst og vinterstormer kan virke værhardt så det holder, samtidig så har dette fylket en idyllisk og gjestmild natur på vår og sommer og et kulturmangfold som få andre. Historisk er fylket unikt med sin vikingsaga og funn som har formet vår historie.
Middelalderfestival i Tønsberg for siste gang?
Tradisjonen tro ble Middelalderfestivalen i Tønsberg arranger også i år, 2025, men det kan være siste gangen skal vi tro Tønsbergs Blad intervju av kommunalsjef for kultur- og samfunnsutvikling, Geir Viksande. Han sier kommunen vurderer å avvikle middelalderfestivalen fra 2026. Han mener begrenset økonomi og bredere satsing er årsaken.
– Det er ikke vedtatt, men et forslag. Tidene endrer seg, og vi har mindre penger. Vi ønsker å spre pengene til middelalderformidling ut over hele året, og ikke bruke alt på en helg i Tønsberg, forteller Viksand.
Tønsbergs Blad skriver at det frivillige miljøet, som i mange år har vært samlet rundt middelalderfestivalen, føler at kommunen de siste årene har ødelagt festivalen fullstendig. En av de engasjerte, Marit Nilsen sa dette: – I fjor var det dårlig, i år var det bare trist. Neste år er det nok ingenting igjen». Hun synes det er forferdelig at kommunen kanskje vil avvikle festivalen etter trettifem år.
Vi får håpe de finner en løsning for Middelalderfestivalen framover, for dette er en unik opplevelse, både for barn og voksne. En helt og fullt analog opplevelse som et motstykke til data- og mobilskjermbruken som vi ser i dag.
Festivalen går over tre dager og det har vært ganske vekslende vær, men vind og regnskurer, men på søndag den 8. viste værgudene seg fra den beste siden. Sol, nesten ikke vind og passe varmt. Perfekt for en vandring i middelalderen med flotte stands, underholdning på gammelt vis med forskjellige trupper med akrobatiske aktører, sang- og musikkgrupper, flere stands med tidsriktige leker og påfunn for både barne og voksne.

Variasjonene var store. Fra denne hyggelige middelalder-karusellen med glade barn som snurret sakte rundt og rundt, til skrekk og gru i Skrekklåven. Se hva som ligger i kjerra.

Middelalder mat og medisiner
I år var det et spesielt innslag, som mange synes var artig og lærerrikt, nemlig et foredrag om krydder og urter, mat og matskikk, samt medisiner og overtro i middelalderen. Det var mester i faget, Kari Marie Helland som bød på smaksbiter fra middelaldermat og holdt foredrag om mat, råstoffer, samt medisinplanter fra denne.
Hun fortalte om hvordan vi måtte se på hvordan folk tenkte og oppførte seg. «En helt annerledes verden var det. Vi vet hvorfor det regner, det visste man ikke i middelalderen, de opplevde at hendelser som nå har en naturlig forklaring, kunne være forbundet med overtro, og man måtte passe seg og ta forhåndregler. Når det ikke hjalp var det å be svært viktig og presteskapet hadde stor makt».
Kari Marie Helland er ansatt i Vestfold-Museene og har som spesialfelt vikingtid og middelalder og holder foredrag om matkulturen, hun sier selv hun driver med levende historie.

Bokstavelig talt et matnyttig innslag. De hygget seg med god mat og drikke, også i middelalderen. Med en slik kunskap som Kari Marie Helland formidlet fikk tilhørerne en unik opplevelse og inspirasjon til å prøve noe nytt.


Det var mange tilbud for barn i år, både underholdning på gressplenen og artige leker barn fikk bryne seg på, slik som denne reaksjonsleken.
Middelalderfestival i Tønsberg 7. – 9. juni 2024
Årets Middelalderfestival i Tønsberg ble en suksess tross enkelte byger og kraftig vind. Været var ikke på arrangørens side på lørdag, men på søndag strømmet folk på og mange ble værende hele dagen. Her opplevde de middelalderen på nært hold med smaker og lukter, sang og musikk, og ikke minst riddere i lansekamp, bueskyting og et eget område for barn med en flott karusell som besto av små kurver som barn kunne sitte i og som ble snurret rundt av et sinnerikt opplegg, drevet av menneskekraft.
Middelalderfestivalen i Tønsberg: Denne festivalen feirer middelalderen og dens kulturelle arv. Besøk-ende kan oppleve levende historie, middelalder-marked med håndverk og mat, musikalske fores-tillinger, teateroppsetninger og turneringer inspirert av middelalderens ridderkultur. Festivalen skaper en atmosfære av den historiske perioden og gir en unik opplevelse for alle som deltar. Her er noen inntrykk fra tidligere år.
Denne harpespilleren er med på å skape den autentisk stemingen som er så typisk for festivalen. Klikke på symbolet som viser større bildet og få en bedre opplevelse av både bildet og lyden.

Festivalområdet ligger ovenfor hovedmuseumet og rett under Slottsfjelltårnet omkranset av historiske bygninger. Et unikt område og en unik festival som år etter år trekker tusenvis av barn, ungdom og voksne. I år er stiene gruset på ny og steinsatt og det gir hele området et kraftigløft.
Det er opptredner og mange artige innslag. Orginale leker for barn også, se på denne middelalderkarusellen. Det er titallls kiosker med tidsriktig mat og gotterier rundt omkring på festivalområdet..

Aktiviteter hele året. Vestfold er et fylke som er kjent for sin rike kulturarv og historie. Her er noen viktige punkter om kulturfylket Vestfold:
Vikinghistorie: Vestfold har en sterk tilknytning til vikingtiden, med arkeologiske funn som gravhauger, skipsgraver og andre kulturelle levninger fra denne epoken. Steder som Borrehaugene, en gravplass fra vikingtiden, er et betydningsfullt kulturelt og historisk sted i fylket.
De to bildene viser sjøsettingen av replikaen av Osebergskipet, og hvorda de klyver eikestokkene som ble brukt til bygging av skipet. Dette ble gjort under en Vikingfestival ved Borrehaugene.
Byggingen av Osebergskipet gikk over mange år, først måtte man ha på plass finansieringen. Så selve bygging hvor klyvingen av materialene også foregikk under f.eks Vikingmarkedet på Borre hvor også publikum fikk være med å klyve. Selve bygging forgikk på Vikingodden i Tønsberg. Her strømmet det folk til og kunne følge byggingen i detalj. Det ble brukt gamle metoder, så båten er så autentisk som mulig.