Velg en side

Kulturfylket Vestfold

Vestfold er Norges minste fylke, men ledende på kultur og historie med sin vikinghistorie og kunst- og kulturinstitusjoner.  Vestfold er også en populær ferie-destinasjon med en lang kystlinje og utallige badeplasser, ufattelig mange hytter, hoteller og campingplasser.

Den gamle og høyst analoge fyrlykta på Tjøme er vel selve symbolet på det eksotiske Vestfold som i høst og vinterstormer kan virke værhardt så det holder, samtidig så har dette fylket en idyllisk og gjestmild natur på vår og sommer og et kulturmangfold som få andre.  Historisk er fylket unikt med sin vikingsaga og funn som har formet vår historie.

Aktuelt;

Middelalderfestival i Tønsberg 7. – 9. juni 2024

Årets Middelalderfestival i Tønsberg ble en suksess tross enkelte byger og kraftig vind.  Været var ikke på arrangørens side på lørdag, men på søndag strømmet folk på og mange ble værende hele dagen.  Her opplevde de middelalderen på nært hold med smaker og lukter, sang og musikk, og ikke minst riddere i lansekamp, bueskyting og et eget område for barn med en flott karusell som besto av små kurver som barn kunne sitte i og som ble snurret rundt av et sinnerikt opplegg, drevet av menneskekraft.

Middelalderfestivalen i Tønsberg:  Denne festivalen feirer middelalderen og dens kulturelle arv. Besøk-ende kan oppleve levende historie, middelalder-marked med håndverk og mat, musikalske fores-tillinger, teateroppsetninger og turneringer inspirert av middelalderens ridderkultur. Festivalen skaper en atmosfære av den historiske perioden og gir en unik opplevelse for alle som deltar. Her er noen inntrykk fra tidligere år. 

Denne harpespilleren er med på å skape den autentisk stemingen som er så typisk for festivalen.   Klikke på symbolet som viser større bildet og få en bedre opplevelse av både bildet og lyden.

Festivalområdet ligger ovenfor hovedmuseumet og rett under Slottsfjelltårnet omkranset av historiske bygninger.  Et unikt område og en unik festival som år etter år trekker tusenvis av barn, ungdom og voksne. I år er stiene gruset på ny og steinsatt og det  gir hele området et kraftigløft.

Det er opptredner  og mange artige innslag. Orginale leker for barn også, se på denne middelalderkarusellen.  Det er titallls kiosker med tidsriktig mat og gotterier rundt omkring på festivalområdet..

Aktiviteter hele året. Vestfold er et fylke som er kjent for sin rike kulturarv og historie. Her er noen viktige punkter om kulturfylket Vestfold:

Vikinghistorie: Vestfold har en sterk tilknytning til vikingtiden, med arkeologiske funn som gravhauger, skipsgraver og andre kulturelle levninger fra denne epoken. Steder som Borrehaugene, en gravplass fra vikingtiden, er et betydningsfullt kulturelt og historisk sted i fylket.
De to bildene viser sjøsettingen av replikaen av Osebergskipet, og hvorda de klyver eikestokkene som ble brukt til bygging av skipet.  Dette ble gjort under en Vikingfestival ved Borrehaugene.

Byggingen av Osebergskipet varte over mange år, først med finansieringen hvor mange var innvolvert.  Så selve bygging hvor klyvingen også foregikk under f.eks vikingmarkedet på Borre.  Selve bygging forgikk på Vikingodden i Tønsberg.  Her strømmet det folk til og kunne følge byggingen i detalj. Det ble brukt gamle metoder, så båten er så autentisk som mulig. 

Del dette: