Velg en side

Vær og vind

Sande har et godt og stabilt klima som gjør at området er et av Norges beste landbruksområder. Det er skjelden ekstremvær i området, selv om vi ikke helt slipper unna når værgudene slår til for fullt. Da kan det virke dramatisk i og med vi ikke er rigget til vedvarende regn slik de er på Vestlandet.  For noen år siden, kanskje for 20 – 25 år siden,  var det et sammenhengene regnvær gjennom dager og uker som gjorde at det ble jordras flere steder.  Værst gikk det ut over Bergerområdet og Bjerkøya.

Jordskred ved Sandviken. Her er gikk det et jordskred ned mot vegen og som tok med seg store deler av hagen.  Dramatisk for beboerne, men heldigvis gikk det bra.  Ingen ble skadet. 

Dramatisk langs dammen ved Fossekleiva.  Her var man redd vannet skulle brøyte seg gjennom vegen som går over bekken og vegen ble sperret og det ble omkjøring rundt Fossekleiva. 

Sande har stort sett rolig og fint vær

Sande ligger lunt til og opplever skjelden noe særlig vind, men nedbør kommer det jo også her,  uten at det de siste tiårene har vært alvorlige skader. Bøndene som dyrker korn og grønnsaker er de som merker dette mest og som kan oppleve at avlinger blir redusert eller ødelagt.
Gjennomsnittstemperatur i Norge 2000 til 2019 var på 2,2 grader C.  Eller fra  8 grader celsius langs vestkysten til ca 0 i fjellområder høyere enn 750–1000 meter over havet.
(snl.no)  I Sande er det varmt og godt på sommerhalvåret, men på vinterhalvåret kan gradestokken vise ufattelige mange kuldegrader målt inne Laukoll myr på Vestskauen. Sande har ganske lik værtype som Oslo, som har en gjennomsnitt på 6 grader i årsbasis.
Viggo Ryggetangen har den offesielle målestasjon i Sande og leverte værdata i mange år til Sande Avis.  Da var det i høyeste grad en manuell måling med oppsamler og målerredskap. Viggo har fortsatt målerstasjon på eiendommen sin på Galleberg, men i dag er alt digitalisert, også målerstasjonen på Laukollmyr.
Værdata er altid artig å lese og på yr.no er det mye å hente om det enkelte stedet.  Gå til yr.no, klikk på Søk, skriv så inn Galleberg, da kommer målestasjon over Sande opp. På menyen, under selv navnet står det først; Værvarsel, da kommer dagens værdata opp, samt værmelding for de nest 9 dagene. Ved å klikke på Andre varsler kommer nettkameraene opp, samt værdata for Sande – Gallerg og Sande – Lauvkollmyr opp med temperatur og nedbør de siste 24 timene, og vind.
Bildet viser Viggo Ryggetangen for noen år siden, hvor utstyret for værmåling var manuelt.  I dag er alt digitalisert. 

Del dette: