Velg en side

Tur til Hvittingen, 404 moh.

En populær turstrekning er fra skytterbanen på Holm og opp til Hvittingen som ligger på 404 moh.
Kommer du med bil og fra nord på tidligere Sørlandske hovedvei, nå Riksvei 313,  ta av ved Aannestad Motell og kjør fram til Sande skytterlags bane og litt forbi den.
Parkeringsplass er anlagt ca 100 ovenfor skytterbanen.  Herfra går det en nylaget sti, til høyre i bildet, og som treffer den gamle vegen etter 50 – 60 meter.
Grusen i veien/stien er litt grov  i starten og det er litt strevsom med barnevogn med små hjul, men etter et par hundre meter blir det bedre.
Turen passer også ypperlig med sykkel.  Det er noen flater som ikke er så bratte, slik at en kan få igjen pusten når man går fra omtrent 0 meter og opp til 404 moh.

Dette er en stigning  på nærmere 400 meter på en relativt kort strekning, og det går nesten bare oppover. Her vil benmusklaturen få kjørt seg.  Med rolig gange må man regne ca. 1 time til toppen. Denne turen egner seg ekstra godt for syklister og de sprekeste  tar turen opp på ca 30 min.
Hvittingen kan også nås fra toppen av Hanekleiva og innover, men forskjellen med å gå fra Holm i forhold til Hanekleiva er at fra Holm får du finere og finere utsikt etterhvert som man går oppover.  Fra toppen av Hanekleiva går man stort sett i “svarteste skauen” og ser lite annet enn stien og tett skog.
Går man fra Holm er man omtrent halveis ved Orebergvannet og det er tid for en “pust i bakken”. Bildet t.v.
Hvittingen er et av  Oslofjordens flotteste utsiktspunkter, men en må opp i tårnet for å få denne utsikten.  Trærne rundt har vokst seg så store at de nå skygger for utsikten.
Bildene under viser glimt av den fine utsikten.  Bildet t.v. er tatt før NJB- utbyggingen og viser den indre Sandebukta.  Bildet t.h. er tatt fra toppen av tårnet og selv her er trærne i veien for utsikten. Det er synd for på klare dager har man en 360 grader utsikt.

Turen opp til Hvitting er en klassiker som gir mye, mosjon og trening, men passer alle nivåer av kondis.  Det er du som bestemmer tempoet når du er på tur.  Det er idylliske steder du kan ta pause.  På toppen får du lønn for strevet, utsikten er er spektakulær.  360 grader med utsikt til Kongsbergfjellene, Svarstad og innover i Vestfold og selvsagt fjorden.  

Kart over området rundt Hvittingen.

Hvittingen, 404 moh kan nås fra flere hold, men det er best å gå fra Holm, synes jeg.  Her er det gode parkeringsmuligheter like ovenfor skytterbanen og det er fast grudekke hele veien opp, så derfor er det også fint med sykkel.

Velger du å gå fra Kleiva er det også en fin tur, men her går stiene inne i skogen og du har ikke den samme utsikten mens du går.

Turen opp til Hvittingen er også fin å sykle, særlig nedover selvsagt.  Oppover er det bratt, men det er partier man kan benytte sykkelen her også.

Del dette: