Velg en side

Klassisk kunst

Haugar kunstmuseum, tidligere Haugar Vestfold Kunstmuseum, ofte bare kalt Haugar, er et kunstmuseum i Tønsberg i Vestfold med utstillinger av hovedsakelig norsk samtidskunst, men også i høyeste grad klassisk malerkunst.   

Museet ligger på en høyde midt i byen, Haugar (Møllebakken), der det i vikingtiden var tingsted. Museet ble dannet som en stiftelse av Vestfold fylkeskommune og Tønsberg kommune i 1993 og åpnet for publikum i september 1995. Siden 2009 har Haugar vært en avdeling i Vestfoldmuseene IKS. Stiftelsen eier fremdeles kunstsamlingene, mens Vestfoldmuseene drifter museet.

Museet har et publikumsareal på i alt nesten 2000 m² og et omfattende årlig utstillingsprogram med stadig skiftende utstillinger av både eldre kunst og samtidskunst fra inn- og utland. Museet hadde lenge en fast utstilling av Odd Nerdrums malerier.
Fakta opplysninger; Wikipedia.

Nerdrum Museum ligger i Sjøparken rett utenfor Stavern sentrum.

Nerdrum Museum

Lørdag 6. april 2024 åpnet Nerdrum Museum døren og Vestfold har fått et nytt kunstmuseum til glede for mange, men tydeligvis ikke alle.  Det å kritisere Odd Nerdrum og hans kunst har vært en egen øvelse, helt siden han debuterte i 60-årene med sin klassisk figurative stil med forbilder som Caravaggio og Rembrandt.  Aftenpostens kunstkritiker for tiden, Yngve Sikko, sier i sin anmeldelse av museumsåpningen;  “Odd Nerdrums problem er at ingen lenger blir provosert av figurativ kunst. Nye Nerdrum Museum utenfor Stavern lykkes ennå ikke med å finne en ny inngang til den straks 80 år gamle kunstneren”.  Sikko har kanskje lest tidligere tiders kunstkritikere i Aftenposten, Even Hebbe Johnsrud som mente i 1976 at en utstilling av Odd Nerdrum egentlig “kaller på en teateranmelder, like meget som en seriøs billedanalyse”. Videre i artikkelen sier Hebbe Johnsrud: “Det er jo ellers ikke til å nekte at Nerdum har plunder med anatomien og armene henger løse fra skuldrene”, osv. Kritikken ble imidlertid imøtegått av bl.a. Trygve Hegnar som sier i et motsvar; Nerdrum – bør han skytes?  Hegnar sier han ikke kjenner Hebbe Johnsrud, men gjetter på at han er “professor i anatomisk kirurgi eller revyforfatter med sans for overspilling”.  Som svar til Trygve Hegnar kommer et harmdirrende artikkel fra adokat Per Aabel som sier at Hegnars artikkel “ligger på et slikt nivå at man korser seg over at den slags hjertesukk blir slått opp i en dagsavis”. “At en ignoramus ( En fullstendig uvitende person; en tosk;  Wikipedia)  på området som Hegnar ikke forstår dette skal være han tilgitt, men at billedhugger Per Ung ikke aksepter dette er ikke til å fatte.

Del dette: