Velg en side

Bær- og sopptur

Været er avgjørende også i skogen for hvor mye bær og sopp det blir. Tørre og varme somre gir lite eller dårlige resultet i forhold til varme og mer regn, helst med en periode med sol med jevne mellomrom.  Da blir “avlingen” langt bedre.  Enkelte år bugner det, andre år ikke,  det er  stor forskjell på bærslagene og soppene. Ett år kan det bugne av en type sopp, det andre året finner du ikke noen.  I Sande har vi store skogsområder på hver side av Sandedalen og følgelig godt med både bær og sopp. Vestfold har et varmt og behagelig klima, det viser blant annet store eikeforkomster og bøkeskoger og gode vekstvilkår for sopp når været er nogenlunde variert og ikke for tørt.

Med litt kunnskap om konservering, frysing og sylting av bær og sopp kan vi nyte disse godbitene gjennom året har vi vært ivrig nok.  Dette er ikke bare matauke, men en ekte naturopplevelse. Forlat stien og ta turen innover i “villmarka”, opplevelser for alle sanser venter,  dette kan alle unne seg, det er jo gratis også!

Tekst og foto; Anders Aaserud

Bær og sopp

På ettersommeren er det tid for bærplukking, blåbær, vill-bringebær og tyttebær i våre store skogsområder, både på øst- og vestsiden. Litt lengre utpå, fra midten av august og utover er det sopp det gjelder, og i år, 2019, bugner det. Det har vært varmt og en god del regn, da popper de opp.

Kantarell
Skogens “gull” blir de kalt og når man kommer over et slikt felt som bildet til venstre viser er lykken nær. Kantarell er favoritten for mange. Og den smaker jo utrolig godt.  For noen kan det bli vel mye, for den dominerer smaken mer enn noen annen sopp.  

Mange tips om sopp og bær, klikk her.

Piggsopp
Den delikate piggsoppen var det spesielt mye av i 2019 og 2020,  her var det bare å forsyne seg. 
Det er to lyse piggsopper: blek piggsopp og rødgul piggsopp. Begge er lyse i fargen og kjennetegnes av de lyse myke piggene under hatten. Piggene faller lett av ved berøring. De har ingen farlige forvekslingsarter. Vokser i løv og barskog. Begge soppene smaker godt kun med  litt med smør i panna.
(Kilde: Norges sopp- og nyttevekstforbund).

Skogens gullrekke
Å komme hjem fra skogstur med både steinsopp, piggsopp og kantarell er spesiellt artig selvsagt. Dette er for normenn omtrent det samme som trøfler for franskmenn, kanskje. Rensing tar imidlertid lengre tid en selve plukkingen.  Men det er jo fantastisk å sitte på verandaen å rense, samtidig som man bevilger seg en øl før søndagsmiddagen. 

En smart nettside for deg som lurer på om soppen er spiselig eller giftig er; soppognyttevekster.no, klikk på knappen under teksten.

Her er det bare å bla seg gjennom.  At det finnes så mange arter er helt utrolig.  Kunnskap om sopp er spesielt vikig for det er jo fatalt å få i seg giftige sopper.  

.

Bær, i bøtter og spann, på Øst- som Vestskogen
Da snakker vi først og fremst om tyttebær,  kanskje? I gode år er det jo bare å øse opp i spannet.  Tyttebær er lett å plukke. Blåbær var mer populært i tidligere tider tror jeg, men finnes i rikelig monn i skogene våre.
Et litt mer skjeldent, men desto mer eksklusiv bær er multa.  Den finner du også på myrene litt høyere terreng og lengre inne på skauen.

Del dette: