Velg en side

Lerduebanen på Eplerød

Lerduebanen på Eplerød er et resultat av et vellykket samarbeidsprosjekt mellom jegerforeningene i Sande, Svelvik og Holmestrand og etter flere måneders dugnad og gode sponsorer kunne banen åpne den 25. august 1989.

Alle sponsorene, samt ordførere og kultursjefer i Sande, Svelvik og Holmestrand var invitert.  Her fikk publikum en demonstrasjon på hva lerdueskyting gikk ut på av en veteran i gamet, Reidar Weberg.

Anlegget er et godt eksempel på hva en kan få til ved felles innsats.  Istedet for et middelmådig anlegg i hver av de tre kommunene ble dette et av Norges flotteste anlegg med topp moderne utstyr og bygninger.  Annlegget kostet ferdigstillt 6-700.000,-.  Det ble meldt om solid dugnadsinnsats med opp til 35 mennseker i sving på enkelte dager.  I tillegg var det mange sponsorer som bidro til å få dette flotte anlegget opp og stå.

Lerduebanen består av en halvsirkel med jeger-trapp standplasser og bak de standplasser tilo auto-trapp som er et hakk vanskeligere skyting.  Til anlegget hører en kastemaskin av det mest avanserte slaget med akustisk utløsermekanime.  Skytteren roper f.eks. KLAR! og en mikrofon fanger opp lyden og sender signalet til kastemaskinen og lerdua fyker ut.

 

Bildet over: Lerdue kastemaskin.

Bildet t.v.
Jentene tar ladegrep
Lerdueskyting ble også populært hos jentene, her er mange samlet til trening.

Dette sier Store Norske Leksikon om sporten:

Leirdueskyting, baneskyting med haglegevær mot såkalte leirduer som kastes til værs av maskiner og skal treffes i luften. Leirduene er små, runde skåler av asfalt, sand og kritt med diameter 11 cm, høyde på midten vel 2,5 cm, vekt ca. 105 gram og farger svart, hvit, gul eller oransje. Leirdueskyting er delt i grenene skeetskyting og flere former for trapskyting.

Les mer på skytterlagets egen nettside; https://www.njff.no/fylkeslag/vestfold/lokallag/holmestrand

Del dette: