Velg en side

Stort engasjement og mange folkemøter

På forsommeren i 2014 gjorde  kommunestyret i Sande har gjort et vedtak om å utrede kommunens plass  i en framtidig ny kommunestruktur. Konkret dreier dette seg om en  eventuell kommunesammenslutning.  I den forbindelse skal både innbyggere og ansatte i Sande kommune bli spurt om hva de mener er et fornuftig valg.

Utredningen ble bestemt skulle foregå i to faser. I første fase utredes og besluttes et retningsvalg for Sande. Hovedalternativene i retningsvalget var enten en konstellasjon med Drammen/Drammensregionen eller med Nordre Vestfold. I tillegg kunne det være aktuelt å utrede andre alternativer. At Sande fortsetter som egen kommune er et alternativ som skulle vurderes. Første fase ble avsluttet med kommunestyrebehandling rett over sommerferien.

Andre fase besto av bl.a. forhandlinger med den/de kommuner kommunestyret besluttet skulle forhandle videre med om en sammenslåing. Om forhandlingene førte fram villle kommunene i fellesskap søke regjering/storting om å få bli en kommune. Det endelige ord er det Stortinget som har.

– Hvorfor utredes ny kom- munestruktur? Regjeringspartiene, sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti, er enige om at det skal gjennomføres en omfattende kommunereform i Norge. Nødvendige vedtak skal gjøres i denne stortingsperioden, og Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal lede prosessen. Det er ned- satt et ekspertutvalg som skal fo- reslå kriterier og prinsipper for en robust kommuneinndeling, samt se på hvilke oppgaver som skal løses i kommunene. Utvalget leverte kriterierapporten nå i mars, og de skal være ferdige med sitt arbeid innen 1. desember 2014

 

ble det foretatt en gallupundersøkelse om kommunesammenslåing eller ikke.  Innbyggerundersøkelsen som omfattet telefonintervju av 600 personer viser at aller helst ville Sandesokningene beholde kommunegrensen slik de var. 45 % sa det var; Svært viktig, mens 25% sa det var Ganske viktig.
Ved en kommunesammenslåing ønsket 45% å gå sammen med Drammenn og Svelvik.  32% ønsket seg mot Holmestrand og Hof.
På denne tiden var det mye usikkerhet om valg av sykehus og andre viktige samfunnsordninger.

Del dette: