Ny videregående skole
Det er bestemt at den nye kommunen kun skal ha én videregående skole og det er nå foreslått tre alternativer. Vi presenterer alle alternativene under, men først en presentasjon av et helt unikt og spektakulært forslag.
Vi presenterer her kun det tekniske og selve området. Det skolemessige er det fylkets folk som hånterer.
Hvis alt går etter planene til Sandehallen AS kan den nye Sande videregående se sånn ut hvis fylkeskommunen lander på å legge den nye videregående til Sande videregående i Skafjellåsen. Nærmere et amerikansk college, eller high schole, kommer vi ikke i Norge.
Prosjektet ble presentert onsdag 23. oktober for flere idrettstopper i Norges idrettsforbund, blant annet generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karl-Petter Løken, president i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio, og visepresident i Norges Friidrettsforbund, Kalle Glomsaker, som alle var imponert over prosjektet.
– Her er det tenkt totalitet. Både det uorganiserte og det organiserte, og hvordan man kan blande det inn på en fin måte. Det er vi veldig glad for. Det er viktig å fylle anlegget med aktivitet døgnet rundt, og samspillet med skolen er helt vesentlig for å få til dette. Da blir det liv og røre, og man skaper et lokalmiljø, sier Løken.
Lio i Norges Håndballforbund viste ikke noe mindre engasjement overfor prosjektet. Han påpeker at trekanten med familier, skole og aktivitetsplasser på samme plassen, er akkurat det norsk idrett trenge.
Hallen er tenkt bygget oppå fotballbanen som ligger der i dag. I «2. etg» blir det løpebane og friidrettstilbud. Lederne i Norges idrettsforbud applauderte prosjektet.
Fylkets lokasjonsmuligheter
Fylkeskommunen bestemmer hvor den nye videregående skolen skal ligge og det er tre alternativer; Holmestrand sentrum, Sande sentrum og Sande videregående i Skafjellåsen der den har vært noen ti-år.
«Vi ønsker å skape et robust skoletilbud i nordfylket som står seg over tid. Våre skoler skal være attraktive for elevene, og gi et bredt tilbud som bidrar til at mange fullfører og består.»
– Fylkesordfører Anne Strømøy
Holmestrand sentrum alternativet
Alternativ 1 er planlagt å ligge i Holmestrand, så og si foran inngangen til jernbanen. Rette over denne plassen er det planer om å sette opp det nye rådhuset.
I skissen til fylket er det tegnet opp hvite hus bak den brune vderegående, der det i dag er parkeringsplass for hundrevis av togpendlere. Hvor skal de parkere er et naturlig spørmål etter å ha sette i skissen.
Selve plassen virker umiddelbar for liten til en videregende skole av den størrelsen man planlegger, opp til 700 elever. Her blir det trengsel i friminuttene og ved skoleslutt med så mange elever, busser som skal ut og inn, samt togpendlere.
Hvis det mot formodning bli idrettslinje her må de ta heisen, eller bli busset opp på fjellet og innover til idrettsannleggene.
Sande sentrum alternativet
Tomten til Sande sentrumsalternativet virker om mulig enda mindre enn i gamle Holmestrand. Skal 700 elever ut og få seg frisk luft i frimuttene vil det bli trangt om plassen.
I alle alternativene er det planlagt idrettslinje. Hvor stor blir idrettshallen og hvor skal man ta joggeturen? For ikke å snakke om fotballbane. Dette gjelder både alternativ 1 og 2.
På tegningen vises ikke omsorgsboligene som i dag er på nedsiden av eksisterende bygg. Er de bare strøket av kartet. Det bor faktisk mange mennesker der.
Sande videregående skole, eksisterende
Sande videregående ble bygget i 1990 årene og har altså flere tiår med erfaring. Området er romslig og oversiktlig.
Her er det ikke noe som drar elevene vekk fra skoleområdet i friminuttene, og når skolen slutter for dagen er det buss og rett hjem, ingen «henger» her etter skoletid hvis de da ikke skal trene. Områdene har opparbeidede løpestier på mange km, som på vinterstid løypesettes.
Skissen er laget av fylket og de sier at den inntegnede brune bygningen ikke nødvendigvis blir slik som på skissen.
Se også øverst på siden, her er det tegnet et forslag som kan bli en realitet hvis fylkets folk går for dette alternativet.
Her ville Holmestrand kommune fått et unikt tilbud og et miljø som elevene ville stortrives i.