Velg en side

På ferie i Sande

Om du er fastboende eller feriegjest har Sande som feriested mye å by på, du behøver ikke reise halve Norge rundt for å få en god feriefølelse.  Beliggenheten er ideel, sydvest med sol fra morgen til kveld.  Det er flere idylliske øyer i Sandebukta, spesielt Kommersøye, hvor det ikke er hytter, men muligheter for å ankre opp med båt uten å møte forbudsskilt, eller «Privat».

Sande er ca 178 km2 med en bred sydvent dal og to høydedrag på hver side.  I midten er det et komprimert sentrum med togstopp og et titalls butikker med et bredt vareutvalg. 

Sande har en av Vestfolds lengste kystlinje og et titalls flotte badeplasser fordelt både på øst- og vestsiden. Les mer om badeplasser og sjekk ut på kartet hvor de ligger, samt fasiliteter på den enkelte badeplass,  her. 
På hver side av Sande-dalen ligger store turområder, på vestsiden helt opp i 568 moh. Begge sidene har uttallige turstier og mange er detaljert omtalt i sandenett.no, klikk her.
Fra Lille-munken, som ligger rett opp for Guriløkka er det en flott utsikt ut over Sandebukta og innover i Vestfold.  Går du opp på Munken, er det enda bedre utsikt.  Guriløkka er nå blitt mer tilgjengelig i og med man kan kjøre helt inn med bil, men man må betale bompenger. Les mer om bompenger i Sande, her.
Guriløkka er et fint utgangspunkt for en rekke flotte turer.  Du kan også kjøre opp Kalmovegen til parkeringsplassen ved Kalmovannet, eller kjøre opp til Montebello arena hvor du også har mange muligheter, bl.a opp til Montebello.
Opp til Østskogen kommer man komme fra flere sider. Kjører man opp til Skoger kan man kjøre opp til bommen før Røysjø og gå, eller sykle på flotte skogsbilveier. Herfra kommer man også videre ned til østskogen. Du kan også kjøre opp Lysdalen opp til Røysjø, eller fra Sando og opp til Blindevannet.  Herfra er det  mange forskjellige turløyper.  Les om turer på Øst- og Vestskogen her. 

Bademulighetene er mange langs den lange kystlinjen på øst- og vestsiden.  Også i skogområdene er det mange idyller, bl.a her ved Kalmovannet.  Les mer om badeplasser her. 

I skogsområdene i Sande bugner det av bær og sopp av alle slag gjennom en lang sesong.  Først kommer bringebærene, så blåbær og tyttebær.  På tidlig høst kommer soppen. Se mer her. 

Det nye torget ble åpnet med brask og bram i 2004 etter en lang og slitsom periode med bygging av ny E18, ny jernbanetrasse og ny infrastruktur i sentrum. Les mer nær-historie her.
Rundt torget kranser det et titalls butikker i forskjellige bransjer, kafeer og  vinmonopol.  Jernbanestasjonen ligger midt i sentrum. Herfra er det ca 30 min til Tønsberg, 20 min til Drammen og i underkant av en time til Oslo.

Golf er en populær sport og er en fin sommeraktivitet mellom bading og turer. Golfklubbene landet rundt opplever nå en strøm av nye medlemmer, også Sande Golfklubb, mye takket være den eventyrlige suksessen til Viktor Hovland.
Sande Golfklubb adresse er;  Gamle sørlandske 243 Holsrud Gård.  Klubben har en unik historie.  Den ble ble stiftet i 1998 og åpnet året etter en 6 hulls bane med senter på Gran gård i Østbygda, eller Gran søndre, som det heter på kartspråket.   Klubbhus ble etablert i den gamle møkkakjelleren i låven som fikk en grundig oppussing før det ble tatt i bruk.  Golfklubben opplevde en eventyrlig start som i stor grad skyltes entusiastiske mennesker som hadde golf nærmest som lidenskap.  Banen må være historisk i landssammenheng med en kostnad som lå lang under det vanlige for slike anlegg, mye på grunn av massivt med dugnastimer fra medlemmene.  I løpet av noen hektiske sommermåneder i 1999 ble banen ferdig.  Totalt hadde anlegget kostet 300.000,- inklusiv leie av arealet og et vanningsanlegg på 14 punkter.  Dette må være norgesrekord. Vanligvis snakker man i mange-millionersklasse når det gjaldt golfbaner.
Etter dette ble skrevet for noen år siden er klubbhuset flyttet, og banen forandret.  Les mer om Sande golfklubb her, og på deres egen nettside her.

Del dette: