Velg en side

Helsestasjonen i Sande er bestemt “samlokalisert” i gamle Holmestrand.

I det siste har det vært mye fokus på å «snu steiner», i betydningen å spare penger for kommunen.  Det ser imidlertid ut som det er i Sande de grøvste tiltakene skal skje. Selv om Aleksander Leet, fra Sande og Høyre sier at stenene snus i hele kommunen, synes jeg fortsatt det er et misforhold.

Kommunestyremøtet 11. september ble i så måte en selsom opplevelse. På sakslista sto nedleggelse av begge skolene i nordbygda, flytting og sannsynligvis reduksjon av biblioteket i Sande, samlokalisering av helsestasjonene, det betyr i klartekst; lokalisert til gamle Holmestrand. Det samme med barn-, unge- og familievirksomhetene som skal samlokaliseres i nytt rådhus, altså i Holmestrand.

Alt ser ut til å bli «samlokalisert – i gamle Holmestrand. Hvorfor kunne ikke denne helsestasjon-tjensten samlokaliseres til Sande? Er «flersenter modellen» lagt helt bort?

Skolesaken nordbygda har imidlertid tatt en ny og spennende vending som jo lyder langt bedre enn å legge ned Galleberg- og Kjeldås skole, nemlig å bygge en helt ny skole på Klevjerhagen. Kommunedirektøren fikk i oppdrag å undersøke dette nærmere. Han hadde allerede endel innvendinger som gikk på at det muligens var dårlig grunn og mulighet for flom, så ingenting er sikkert ennå.  Det viser også Høyres Aleksander Leet voldsomme innlegg i Sande Avis, 25. september og kaller forslaget som fikk flertall, for;  – Et dypt uansvarlig vedtak! – Dette vedtaket er veldig uklokt!  Ganske usikkert, altså.

Biblioteksaken synes også høyst usikker. Enkelte politikere mente, på kommunestyremøtet, at biblioteket i Sande i hovedsak var et skolebibliotek og at det derfor var en fordel å flytte biblioteket til Energihuset. Men biblioteket i Sande blir jo definert som Folke- og skolebibliotek, og skolebiblioteket utgjør bare en liten del.   

Forslaget som fikk flertall var at kommunedirektøren ble bedt om å komme tilbake til kommunestyret med en sak om Sande bibliotek. «En forutsetning for oppsigelse av dagens lokaler er at det forblir et fullverdig bibliotek i Sande».

I dette vedtaket ligger det mye usikkerhet, bl.a utsagnet fullverdig bibliotek. Jeg ser for meg en administrasjon som får fagfolk til å uttale seg i saken  og så vrir og vrenger på dette slik at det ender opp med en mulig konklusjon som;  «at, joa, tilbudet i Energihuset er fullverdig». Snipp, snapp, snute, for biblioteket som vi kjenner det i dag.

En slik løsning, med flytting av bibliotektjenestene til Energihuset, som kommunen eier, vil kommunen spare ca 944.000, som er husleie og strøm. Holmestrand bibliotek blir imidlertid ikke rørt. Her betaler de 2,4 mill i året.

Alle som er i Energihuset i dag må sannsynligvis flytte. Bruktbutikken for andre gang på kort tid.

FrPs Elstad toppet sparetiltakene med å foreslå at flytting av Kulturskolen til Klokkerjordet skole skulle gjennomføres innen utgangen av 2024, de gamle lokalene til kulturskolen selges, og fikk flertall for dette. Neste forslag fra Elstad og FrP; «Holmestrand og Sande Fritidsklubber samlokaliseres i Holmestrand. Det Store Gule huset selges, eller eiendommen utvikles for å øke inntjening». Forslaget fikk heldigvis ikke flertall.

Del dette: