Velg en side

I tillegg til å legge ned to skoler og redusere biblioteket står det i møteprotokollen fra 27. august 2024 for Hovedutvalg for kultur, oppvekst og frivillighet;  «samlokalisering av helsestasjonene», og «Barn-, unge- og familievirksomhetene samlokaliseres i nytt rådhus». Dette er for meg noe  kryptisk formulert, er det slik det ligger an hvis dette går gjennom i kommunestyret på onsdag? Når jeg leser samlokalisering i kommunale dokumenter, leser jeg at det skal lokaliseres til Holmestrand by. Mister vi også Helsestasjonen i Sande til Holmestrand by?

Høyre- og kommunepolitiker Aleksander Leet sier i et leserinnlegg i Sande avis; «Vi snur hver stein – i hele kommunen», som et svar på min påstand om at det er i Sande snuingen foregår, men jeg kan fortsatt ikke finne noe om snuing i Holmestrand når jeg finleser protokollen.

Nedleggelser av barneskoler og bygdas bibliotek vekker følelser, noe som oppmøte til «ordførerens hjørne» 2. september på biblioteket i Sande viste. Over 50 engasjerte mennesker møtte opp og ordføreren ble bombardert med spørsmål. Svele parerte på vanlig måte, det er ingen lett match å diskutere med han.

«Sande har med den nye skolen en stor overtallighet av skoleplasser og dette tærer på kommuneøkonomien», sa han bl.a. Han innrømmet imidlertid at de sannsynligvis ville ende opp med nedleggelse av kun én skole, Galleberg skole og så beholde Kjeldås.

Om dette var den opprinnelige strategien, med først å foreslå å legge ned to skoler til voldsomme protester de visste ville komme, for så å virke forståelsesfull og medmenneskelig og nærmest bli takket for å beholde den ene skolen,  vet jeg ikke, men det er for meg en nærliggende tanke. Denne saken er ikke avsluttet, men det ser ut til at Sande får beholde en skole i nordbygda.

Flytting av biblioteket vekker også sterke følelser, særlig med bakgrunn av at biblioteket i Sande er det biblioteket som har flest utlån av alle bibliotekene i kommunen. For ikke så mange år siden, i 2016, var Sande bibliotek helt på topp i Vestfold. Se faksimilen i sandenett her.  (Se bilde)

Leet antyder i sitt leserinnlegg; «Biblioteket er i dag skolebibliotek for elevene på Klokkerjordet, og det utgjør en stor andel av utlånene». Alle biblioteket i kommunen tar med utlånene til skoler i sin statistikk, men utlån til skolene er marginalt ift. totalen.

Høyre- og kommunepolitiker Aleksander Leet sier i et leserinnlegg i Sande avis; «Vi snur hver stein – i hele kommunen», som et svar på min påstand om at det er i Sande snuingen foregår, men jeg kan fortsatt ikke finne noe om snuing i Holmestrand når jeg finleser protokollen.

Grunnen til disse tiltakene er jo for kommunen å spare penger. Husleia blir for dyr! Hva er egentlig husleia for biblioteket i Sande, satt opp mot husleia for Holmestrand bibliotek, i 2 etasjer? Sande har en årlig husleie på 944.998,- inkl. strøm,  mens Holmestrand betaler årlig 2.414.700,- inkl. strøm.  Husleia for Holmestrand er altså mer enn det dobbelte i forhold til Sande. Hvorfor skal det ikke spares på husleia i Holmestrand også?

De virkelig store kostnadene i kommunen ligger jo helt andre steder enn på skoler og biblioteket i Sande.

Nylig ble kommunens planer om å la Bane Nor bygge et nytt rådhus og så leie det, avbrutt av en anmeldelse som en annen utbygger kjører mot kommunen,  bare dette koster store summer, 10 – 20 millioner? og det ser ut som det er selvforskyldt!

Svele hadde en lengre utredning om denne saken og sa han var mektig lei. Han sa også at folk kanskje trodde at han måtte ha kontoret sitt i det nye bygget i Holmestrand, men nei, slik var det ikke. Svele sa han var pragmatisk på dette området og kunne gjerne ha kontoret i Sande, hvis alle brikken falt på plass!

Leet utdyper dette saksområdet i sitt leserinnlegg:  «Grunnlaget for at Høyre har sagt ja til nytt rådhus er at kommunen sparer penger på det», sier han og forklarer det med at dagens rådhusløsning vil koste 105 millioner kroner å rehabilitere.  Rehabilitering er jo også klima og miljømessig å fortrekke framfor et nybygg. Kommuner får dessuten en langt rimeligere rente når de skal oppgradere bygningene sine. 

Et nybygg med plass til 260 personer vil minst koste 300 millioner kroner.  Dette skal jo også forrentes og differansen her er ca 200 millioner.  Det blir jo mer enn dobbelt så dyrt som å rehabilitere.

Går vi tilbake til protokollen og leter etter steiner som kan snus i Holmestrand er det ingen, bare helsestasjon, skoler og bibliotek i Sande.

Anders Aaserud

Del dette: