Det er mange som mener noe om hvor ny videregående skal ligge i kommunen etter det ble bestemt at det kun var én skole det er snakk om. De fleste mener det er for elevene det skal bygges videregående skole og ikke minst opprettholde interessante linjer, som f.eks. den eneste idrettslinja i kommunen. Mens andre mener det viktigste er gjennom en ny skole å bygge opp og styrke sentrummet for å få mer handel i butikkene. Her noe eksempler:
Vil ha videregående skole i Sande: Det er vår klare mening.
– Vi ønsker at man først og fremst satser på Sande videregående skole, sier Alf Johan Svele.
Både Svele og Leet mener det er riktig å satse på Sande videregående skole. Den har man også gode muligheter til å utvide, ifølge presentasjonen fra utvalget i fylket.
– En videregående skole i kommunen vår vil kunne gi ungdommene våre flere valgmuligheter med linjer og fag som de to skolene i dag er for små til å ha hver for seg, og gjøre det mer attraktivt for alle å gå på videregående i vår kommune. Det betyr også at vi mener det er riktig å legge ned Holmestrand videregående skole, som sliter med lave søkertall, og der det har vært kutt i tilbudet de siste årene.
Derfor mener både Svele og Leet nå i første omgang, at det er riktig å satse på Sande videregående skole. – Jeg blir vel overrasket om det er aktuelt å bygge ny skole, sier Aleksander Leet
Sande videregående skole har i årets opptak tilbudt 427 elever skoleplass, mens Holmestrand videregående skole har gjort det samme til 239 elever.
– Det vi vet i Holmestrand er at man har behov for mer plass både på Ekeberg skole og på Botne skole. Så kanskje man kan finne en løsning til å bruke den videregående skolen til dette, sier Svele.
Dette er en faksimile fra Sande Avis 27. juli 2023
Lokalisering av videregående skole i nordfylket, et enkelt valg
Fred Norseth, tidligere rådgiver Hof skole, er like sikker i sin sak og anbefaler Sande. Han begrunner det slik:
Dagens situasjon enkelt beskrevet:
Holmestrand videregående skole har cirka 200 elever med følgende program (VG1): Studiespesialisering, Helse- og omsorgsfag, Restaurant- og matfag, Teknikk og Industriell Produksjon, Arbeids- og hverdagslivsfag.
Pluss for skolen er idrettshall, svømmehall, idrettsanlegg og skøytebane i nærhet. Minus er på den annen side få elever og lite faglig miljø både for elever og lærere.
Sande videregående skole har cirka 400 elever, med følgende program (VG1): Studiespesialisering, Helse- og omsorgsfag, Idrettsfag, Teknikk og Industriell Produksjon, Elektro og Datateknologi, Medier og kommunikasjon (VG3), Arbeidslivsfag.
Pluss for denne skolen er idrettshall, lysløype, nærhet til natur og bygningsmasse, som kan romme mer enn 600 elever, i tillegg til avstand fra ungdomsskole.
– Sentrumsnært ved jernbanestasjon i Holmestrand by:
Heller ingen god løsning, da det er trangt her, lite naturområde og svært langt til idrettshallen, i tillegg til å være svært kostbart.
– Sentrumsnært Sande: A. Nær jernbanen eller B. ved Klokkerjordet: Hvis alt. A velges er det også behov for å bygge idrettshall.
KONKLUSJON lokalisering: Med bakgrunn i beliggenhet, infrastruktur, økonomi, luft og rom bør Sande videregående skole være et opplagt 1.valg for en felles videregående skole i nordfylket. Lokalisering her vil bety at skolen, uten utbygging, kan ta imot alle dagens elever ved Holmestrand videregående skole. Så vil noen av disse elevene også velge annen skole., som Horten, Re, Greveskogen, men en stor skole i Sande med mange studieretninger, vil likevel være en sterk konkurrent til disse andre.
Faksimile fra Sande Avis 23. juni 2023
Leserinnlegg av Rikard Romtveit, innbygger i Holmestrand, bonusbestefar og lærer ved Holmestrand vgs. i Jarlsberg 12.nov. 2024
«Det er nå det er tiden for å la seg høre – etter jul er det for seint.»
Regional utvikling:
En ny videregående skole i Holmestrand by vil være viktig for regional utvikling i nordfylket.
Ny lokalisering utenfor Jernbanestasjonen ved fjorden er svært attraktivt og gir mange spennende utviklingsmuligheter knyttet til studieretninger og linjevalg; sjøsport/seling, friluftsliv/kajakk/fiske og fjorden som forskningsområde i naturfag
Folkehelse og livsmestring knyttet til reisevei:
Med lokalisering i Holmestrand by vil svært mange av elevene kunne sykle og gå til skolen, og slik fremme fysisk helse.
Reiseavstanden og bussbehov blir for mange redusert, selv om den for enkelte blir lengre.
Mange av dagens elever i grunnskolen i Holmestrand søker seg inn på skoler som ligger sør i fylket – i liten grad mot nord.
Faksimile fra Sande Avis 23. juni 2023
Intervju med Svele i Jarlsb. avis 11. nov. 2024
– Redd det blir kommunedel mot kommunedel
Fylkesdirektøren legger fram sitt forslag til lokalisering av ny videregående skole i nordfylket for hovedutvalget for utdanning i slutten av november. Det er ventet at forslaget vil bli offentliggjort om kort tid, muligens i inneværende uke.
Lokaliseringene det står mellom er den gamle rådhustomta i Sande, Holmestrand sentrum og utbygging av nåværende videregående skole i Sande.
Saken behandles i hovedutvalget for utdanning 26. november før fylkestinget skal ta den endelige avgjørelsen 18. desember. Det er ikke lagt opp til høringsrunde i saken.
Ingen uttalelse
Til forrige formannskapsmøte kom Per Harald Agerup (Sp) med spørsmål om det vil bli gitt noen uttalelser fra organer i Holmestrand kommune til forslaget som kommer.
Han pekte på at det er en beslutning som har stor betydning for kommunen.
Kommunedirektør Lars Joakim Tveit kunne opplyse at det ikke er lagt opp til en behandling fra kommunens side.– Det er de som behandler det, men det ikke noe i veien for at for eksempel formannskapet gir en uttalelse til saken i neste runde, for eksempel, svarte Tveit opp. Formannskapet har møte 28. november. Faksimile fra Jarlsberg avis 11. nov. 2024
En samlokalisert videregående skole må ligge i Holmestrand sentrum
Dersom man kun skal ha én betydelig større videregående skole innenfor Holmestrand kommune, må denne ligge i Holmestrand sentrum. Hvorfor det? Dersom vi får Sande videregående skole der skolen i Sande ligger nå, vil denne skolen knapt få flere elever. Nesten ingen av Gjøkleps elever vil gå i Sande. Horten, Greveskogen og Re videregående skoler vil velges foran Sande.
I et slikt framtidsperspektiv vil gamle Holmestrand og Holmestrand sentrum bli enda litt mer dødt enn det er i dag. Etableringer i handelsnæringa vil stoppe opp og Holmestrand som et attraktivt innflyttersted vil tape seg. Noe utflating, kanskje også en nedgang i boligprisene vil kunne bli resultatet, men dette har naturligvis både en opp- og ned-side.
Hvis man i stedet velger å bygge en helt ny stor videregående skole i Holmestrand sentrum, vil selvfølgelig alt se helt annerledes ut.
Skolen ville kunne få 600-700 elever. Bybildet vil endre seg midt på dagen og på ettermiddagen med masse ungdom i byen som vil benytte de ulike tilbudene byen kan gi. Nyetableringer i sentrum vil oppstå nærmest av seg selv.
Så dersom man ønsker å utvikle Holmestrand kommune og Holmestrand sentrum som en levende by med gode ringvirkninger, er eneste alternativ å bygge ny videregående skole i nettopp her – som det i planverket i utgangspunktet var tatt høyde for.
Faksimile fra Jarlsberg Avis 26. januar 2024.